Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Celebrity 21 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Alles wat je wilt weten over Amanda Gorman, de 22-jarige poet laureate die schitterde tijdens de inauguratie

Hoewel de inauguratie van de nieuwe president Joe Biden een memorabel evenement op zich was, was het de 22-jarige Amanda Gorman die de show stal. Amanda was de jongste dichter ooit die bij een presidentiële inauguratie optrad. Ze volgde daarmee in de voetstappen van bekende namen als Robert Frost en Maya Angelou. Amanda Gorman las haar zelfgeschreven gedicht en veroverde met haar prachtige woorden veel harten.

Maar wie is Amanda Gorman precies? Wij vertellen alles wat we weten over de rijzende ster (inclusief waar je haar haarband koopt).

Wie is Amanda Gorman?

Amanda werd in 1998 in Los Angeles geboren en werd opgevoed door haar moeder, een lerares genaamd Joan Wicks. Ze is het derde kind in het gezin en heeft een tweelingzus genaamd Gabrielle, die een activist is. Als kind leedt ze aan een spraakgebrek, dat heeft haar de dichter gemaakt die ze nu is. Zo vertelt ze aan the Los Angeles Times, “It’s made me the performer that I am and the storyteller that I strive to be. When you have to teach yourself how to say sounds [and] be highly concerned about pronunciation, it gives you a certain awareness of sonics, of the auditory experience.”

Toen ze studeerde aan Havard University voor een BA in Sociology, werd Amanda de eerste die de titel National Youth Poet Laureate in 2017 kreeg. Ze werd gekozen uit vijf finalisten en studeerde in mei 2020 af aan Harvard. Dat vierde Amanda Gorman met een foto op Instagram. In de caption schreef ze, “As a black girl and descendant of slaves, graduating college, let alone from an Ivy League university, meant I was able to access a knowledge—which is power—that had been kept out of my people’s hands for generations.”

Inauguratie Joe Biden

Het was de First Lady Dr Jill Biden die Amanda Gorman uitnodigde om op te treden tijdens de inauguratie van Joe Biden. Jill Biden deed dit nadat ze haar had horen spreken bij the Library of Congress, ze was erg onder de indruk van Amanda. Aan de BBC vertelt Gorman dat ze “screamed and danced her head off” toen ze erachter kwam dat ze was geselecteerd voor de inauguratie van Joe Biden. Ze voelde “opwinding, vreugde, eer en nederigheid.”

Ze voegde eraan toe dat ze hoopte dat haar gedicht, dat ze schreef op de dag dat aanhangers van voormalig president Donald Trump het Capitool bestormden, “tot het moment zou spreken” en “deze keer recht zou doen”. Ze trad in de voetstappen trad van dichter Maya Angelou die optrad tijdens de eerste inauguratie van president Bill Clinton in januari 1993. Amanda Gorman verklapte dat ze een ring droeg als eerbetoon aan de overleden schrijver, die ze had gekregen van Oprah Winfrey.

Oprah reageerde daarop op Twitter. “I have never been prouder to see another young woman rise! Brava Brava, @TheAmandaGorman! Maya Angelou is cheering – and so am I.”

Ze wil zelf president worden

Wellicht zien we Amanda Gorman wel nog eens bij een inauguratie. Het lijkt erop dat de dichter zelf ook ambitie heeft om in het Witte Huis te wonen. Haar gedicht refereerde naar haar eigen ambitie:

“We, the successors of a country and a time,
“Where a skinny black girl,
“Descended from slaves and raised by a single mother,
“Can dream of becoming president,
“Only to find herself reciting for one.”

En het lijkt erop dat ze Hillary Clinton al voor zich heeft gewonnen. Ze schreef op Twitter: “Wasn’t @TheAmandaGorman’s poem just stunning? She’s promised to run for president in 2036 and I for one can’t wait.”

De haarband

Dan over haar outfit. Amanda Gorman verscheen in een prachtige gele jas en met een rode haarband, beide van Prada. Tijdens en na haar optreden was Twitter volledig obsessed met haar geweldige optreden en natuurlijk haar haarband. Hij stond haar namelijk als een kroon, met een prachtig satijnen effect door de zon. De jas is inmiddels uitverkocht op de site van Farfetch.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.