Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 21 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

7x verbazingwekkende feitjes over je vagina die je nog niet kende

Vagina’s, vulva’s, vajayjay’s of hoe je ze ook noemt: het is een fascinerend lichaamsdeel. We hebben al heel ons leven een vagina, maar wat weten we er nu eigenlijk over? Ondanks de vooruitgang die afgelopen jaren is geboekt, lijkt het erop dat veel mensen nog steeds verbijsterd zijn door de vagina.

Wij delen een aantal verbazingwekkende feitjes over de vagina.

Verbazingwekkende feitjes over je vagina

Elke vagina is natuurlijk verschillend. Wat voor jou normaal is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Er zijn ontelbare feitjes over de vagina waar je waarschijnlijk nog niet over gehoord hebt. Omdat het altijd goed is om te blijven leren, delen we hier zeven feitjes over de vagina.

1. Je schaamhaar is er voor een reden

Je kan er voor kiezen om jouw schaamhaar te scheren of het er in een keer af te waxen, maar schaamhaar heeft echt een functie. Het dient als een beschermende barrière voor verschillende soorten huidproblemen. Scheren kan kleine wondjes op je huid achterlaten, waardoor het risico op een infectie ook kan toenemen.

2. Je kan down under ook zweten

Je hebt ontelbaar veel zweetklieren in je lies, dus je zou daar beneden kunnen zweten, zelfs als je niet aan het sporten bent. Gelukkig is daar wel iets aan te doen. Het dragen van katoenen ondergoed kan je helpen down under droog te houden en inlegkruisjes helpen ook.

3. Je dieet kan invloed hebben op de geur

Je dieet zorgt er niet direct voor dat je afscheiding anders ruikt, maar ze kunnen de vaginale omgeving en dus je geur beïnvloeden. Sterke kruiden, knoflook, uien en koffie zijn de boosdoeners die algemeen bekend staan dat ze geur van je vagina veranderen.

4. De vulva is niet hetzelfde als de vagina

De ‘vagina’ verwijst naar het elastische kanaal waarin de geslachtsgemeeschap plaatsvindt. Wanneer je verwijst naar alles dat je ziet – dus ook de clitoris, schaamlippen en urethra – heb je het over je ‘vulva’.

5. Vulva’s zijn er ook in verschillende kleuren

De kleur van je vulva heeft misschien niet dezelfde kleur als de rest van je huid  en voor veel vrouwen is het donkerder. De normale kleur van de schaamlippen varieert van roze tot rood tot bruin tot paarsachtig. En het is allemaal volkomen normaal.

6. Je clitoris is groter dan je denkt

Het clitoriscomplex is veel meer dan de hotspot ter grote van een doperwt. Wist je dat wat wij kennen als ‘de clitoris’ – het zichtbare deel – slechts één vijfde is? Vier vijfde van het clitoriscomplex zit in het lichaam en omcirkelt de vagina.

7. Er bestaat niet iets als een ‘normale’ vagina

Alle vrouwen zien er fysiek anders uit, en je vagina vormt daarop geen uitzondering. Maak je geen zorgen over hoe ‘normaal’ of ‘perfect’ je eruitziet down under. Je vagina is net zo uniek als jij. Dus stop met het zoeken naar imperfecties en begin van jezelf te houden zoals je bent.

Lees ook: Last van vaginale geurtjes? 7 dingen wat je vagina je probeert te vertellen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.