Jana Witteman
Jana Witteman Money Talks 23 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Annemijn (21): ‘Ik koop kleding van geld dat ik eigenlijk niet heb’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt geld-en carrière redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Annemijn koopt kleding van geld dat ze eigenlijk niet heeft.

Naam: Annemijn
Leeftijd: 21
Woonsituatie: thuiswonend bij haar moeder

Moneytalk

Annemijn koopt kleding van geld dat ze eigenlijk niet heeft.

De geldkwestie van Annemijn

“Oké, daar gaan we. Ik ben gék op nieuwe kleding en ik vind het heerlijk om bezig te zijn met de laatste trends. Nu zou ik mezelf niet per se een koopverslaafde willen noemen, maar soms begint het er toch echt sterk op te lijken. Soms als ik een nieuwe collectie zie dan móét ik dat gewoon hebben. Ik woon nog bij mijn moeder, dus op zich heb ik maandelijks niet veel kosten. Naast mijn HBO studie werk ik acht uur per week bij een callcenter, waar ik rond de 400 euro per maand mee verdien.

Nu komt de struggle: dat geld gaat eigenlijk altijd op, waardoor ik nu steeds vaker andere betalingen met mijn creditcard moet doen omdat ik eigenlijk geen geld meer heb. Ik hoef gelukkig geen kosten te betalen om thuis te wonen, maar omdat ik gewoon echt veel geld uitgeef aan kleding red ik het niet. Daarnaast kun je nu alles ongeveer via Klarna betalen, waardoor ik ook steeds vaker aankopen doe terwijl ik eigenlijk geen geld meer heb en dan krijg ik de rekening achteraf. Het voelt steeds vaker als een vicieuze cirkel waar ik niet echt uitkom.”

Dit vindt de redactie van NSMBL

Hi Annemijn,

Eerlijk gezegd klinkt dit toch wel een klein beetje zorgwekkend. Gelukkig red je het nu nog net, maar stel dat er een keer een financiële tegenvaller op je pad komt, dan kan deze situatie snel ingewikkeld worden. Er zijn natuurlijke meerdere dingen die je kunt doen om je probleem aan te pakken, dus daarom zetten we wat opties voor je op een rij.

Je kunt beginnen met jezelf een limiet stellen. Bepaal hoe veel je maandelijks mag uitgeven aan kleding. Zet dit bedrag bijvoorbeeld apart zodra je je salaris hebt ontvangen en geef vervolgens niet meer uit dan dit vastgestelde bedrag. En wat betreft ++ Misschien heb je dit al lang geprobeerd, dan is het misschien goed om extra stappen te ondernemen.

Zonder financiële kleerscheuren het jaar door? Dit adviseert de budgetcoach

Het kan fijn zijn om iemand in je omgeving in vertrouwen te nemen om deze struggle mee te bespreken. Zou je het eventueel aan je moeder kunnen vertellen? Doordat jullie samen in huis wonen heeft zij misschien redelijk goed zicht op wat je allemaal aanschaft en wat er binnenkomt qua nieuwe kleding. Stel dat je met haar afspraken kunt maken over hoe veel euro je per maand aan kleding mag besteden, dan kan zij jou ook vragen stellen als er meer binnen lijkt te komen.

Wil je het liever niet delen met iemand in je omgeving? Dan zijn er ook verschillende instanties waar je kunt aankloppen met geldzorgen. Op de website van Wijzer in Geldzaken staan allerlei tips en adviezen over hoe met geld om te gaan. Ook kun je (anoniem) voor financieel advies terecht bij Geldfit.nl.

Tot slot: nieuwe kleding is leuk, maar vraag je ook af of het het waard is om jezelf voor die nieuwe outfit in de schulden te werken. Het kan ook verstandig zijn om te onderzoeken wat er onder jouw koopdrang schuilgaat. Soms kan koopdrang ook een uiting zijn van andere problemen die op de achtergrond spelen. Als dit eventueel het geval is, dan kun je ook altijd bij je huisarts aankloppen om vervolgstappen te bespreken.

Liefs, Jana

Deze “would you rather”-hack is de makkelijkste manier ooit om geld te besparen

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.