Emma Toussain
Emma Toussain Technologie 14 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Ik ging vliegen met de Apple AirTags in mijn koffer.. hoe accuraat zijn ze eigenlijk?

Zoals we allemaal wel weten, is de situatie op Schiphol momenteel vrij dramatisch. Heeft allemaal te maken met het personeelstekort, snappen we. Maar dat maakt het niet niet minder lastig om op vakantie te gaan en zonder stress in het vliegtuig te stappen. Gelukkig leven we in 2022 en zijn er heel wat technische producten die ons kunnen helpen het leven wat makkelijker te maken. Denk aan de AirTags van Apple – waarmee je al je spullen makkelijk terug moet kunnen vinden. Ik vloog een paar weken geleden naar New York, dus dit was hét moment om deze kleine lifesavers uit te testen. Natuurlijk hoop je dat het niet nodig is.. maar for the sake of this research, zou het toch fijn zijn als de koffers kwijtraken. Wait.. wat zeg ik nou?! Tuurlijk niet! Of toch..😳

Laten we gewoon maar even kijken hoe de reis ging, en vooral hoe accuraat de AirTags zijn.

Apple AirTags mee op reis

Oke, maar even.. hoe werkt het nou precies? Je AirTag zendt een beveiligd Bluetooth-signaal uit, dat kan worden opgepikt door devices in het ‘Zoek mijn’-netwerk, zo vertelt Apple. Die sturen de locatie van je AirTag naar iCloud. Vervolgens zie je op de kaart in de ‘Zoek mijn’-app waar dat is. Dit hele proces is anoniem en is versleuteld om je privacy te beschermen. Het werkt heel efficiënt, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je batterijduur of dataverbruik. Als je AirTag dichtbij is, kan je iPhone je er direct naartoe brengen met ‘Nauwkeurig zoeken’. Na het connecten met je telefoon, verschijnen ze automatisch op de kaart in de ‘Zoek mijn’‑app, waar je ook kunt zien waar je andere Apple apparaten zijn.

Nu terug naar mijn eigen reis, want ik ging toch wel met wat gezonde spanning naar Schiphol. AirTag in de koffer, netjes gekoppeld aan mijn telefoon. Koffers eenmaal afgegeven was het extra spannend, aangezien je er dan helemaal niks meer aan kunt doen. Dan is het lot van jouw koffer in handen van het personeel. De AirTag wordt eens in de zoveel tijd geupdate zodat je kunt zien waar je AirTag is. Aangezien je koffer niet de hele tijd bij jou in de buurt gaat zijn als je rondloopt op Schiphol, krijg je ook nog wel eens de ongewenste (en vrij enge) melding dat je AirTag is achtergelaten en niet meer bij jou in de buurt is.

Hieronder zie je de melding die ik kreeg op mijn telefoon:

De melding die je krijgt als je koffer niet meer bij je in de buurt is.. DOODENG

Vrij nervewracking, als zelf ik het zelf.

Stress en opluchting

Nu kan ik zeggen: no worries, want dit komt natuurlijk omdat je koffer op de juiste band en in het juiste vliegtuig gelegd moet worden. Maar toen zaten mijn stresslevels toch wel iets hoger. Eenmaal in het vliegtuig kan je natuurlijk nog kijken waar de AirTags zijn, en als die op dezelfde plek zijn als jij dan ben je veilig. Toch heeft de AirTag wel wat moeite om op één plek te blijven ‘staan’ in je scherm. Dit zorgt voor wat verwarring en extra stress, want soms schiet de locatie opeens naar een hele andere vleugel. Hierdoor lijkt het alsof je koffer is achtergebleven, of in elk geval op een hele andere plek is dan jij op dat moment bent. En daar zit je dan, in het vliegtuig, op weg naar het buitenland. En dan wil je je natuurlijk je koffer wel meenemen.

Met geknepen billen (dat lieg ik, dat hou je niet acht uur vol) zat ik in het vliegtuig naar Amerika. Zou mijn koffer wel goed aangekomen zijn? Zit hij überhaupt wel in het vliegtuig? De koffer van mijn vriend kreeg namelijk wél de hele tijd de melding dat hij in de buurt was, iets waardoor het extra leek alsof die van mij nog zielig alleen op de luchthaven stond.

De koffers.. de mijne was overduidelijk NIET waar wij waren

Eenmaal aangekomen op JFK bleken al mijn zorgen om niks, want mijn koffer rolde als een van de eersten op de band!

Mijn oordeel? Zo’n AirTag is hartstikke handig, want voor alle controlfreaks onder ons, zo kan je wel alles goed in de gaten houden. En dat is fijn. Wel zorgt het op zo’n moment voor wat extra stressmomenten – en dat vond ik dan soms wel weer minder. Koffer achtergelaten?! Gelukkig niet.

Toch raad ik het wel iedereen aan in zo’n situatie, want stel je koffer raakt wél kwijt in alle gekte, dan kan je in elk geval wel zien of je spullen op de luchthaven zijn en waar precies. Kan je dat in elk geval neerleggen bij de personen die daar over gaan. Zorg er in elk geval voor dat je koffer goed dicht zit en dat al je contactgegevens goed te lezen zijn. Mocht het dan fout gaan, dan heb jij er in elk geval alles aan gedaan.

Safe travels!

Hoe ziet het leven van een Emirates cabin crew member eruit? 12 vragen aan stewardess Femke De Hoog Bouthoorn

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.