Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Restaurants 18 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

ARCA Amsterdam: het restaurant waar de Aziatische en de Portugese keuken samenkomt

Omdat we zo van eten én gezelligheid houden, struinen we Nederland af voor de mooiste horeca-parels. Aan de Martelaarsgracht (die straat is echt gezelliger dan ‘ie klinkt) vind je ARCA. Bij dit restaurant smelten de Aziatische en de Portugese invloeden samen en dat moesten wij natuurlijk proberen.

Spoiler: het is een dikke aanrader.

ARCA Amsterdam: het restaurant waar de Aziatische en de Portugese keuken samenkomt

Als je in de stemming bent voor fine dining, maar geen zin hebt in een klassieke keuken, dan ben je bij ARCA aan het juiste adres.

De plek: een parel verstopt in de hectiek van het centrum

Als je op de drukke Prins Hendrikkade loopt, heb je geen idee in wat voor chique oase van rust je gaat belanden. Zodra je bij ARCA binnenstap laat je alle hectiek achter je en bevind jij je in eclectische ruimte waar een rustige sfeer hangt. Wat mij meteen opvalt, is dat er overal kunst in het interieur verwerkt is. Of het nu praktisch is of niet: bij ARCA mag alles kunstig.

De open keuken geeft een dynamische touch aan de beleving. En dit kleine, maar belangrijk detail mag niet ontbreken: de stoelen zitten onwijs lekker.

Het eten: Mediterraanse en Aziatische smaken wisselen elkaar af

De chefs van ARCA laten zich inspireren door de handelsroutes van Portugal, die veelal naar Azie wijken. Hierdoor komen Aziatische invloeden samen met de Portugese keuken en dat zorgt voor unieke gerechten.

Het menu bestaat uit Petiscos, zogenaamde royale deelgerechten. Je kunt kiezen voor het Portugese menu of het Aziatische menu, maar het leukste is om beide te proberen – dus daar gingen we voor. We startten met een Portugeze octopussalade en de Aziatische Yellowtail in citrusgazpacho. Een fijne, lichte ronde om mee te starten. Later volgde een heerlijk witvisje en glazed porkribs. Alhoewel ik niet zo’n fan van ribs ben, was ik over deze onwijs enthousiast.

Als de ronde ‘voorgerechten’ geweest is, dan komen de echte klapstukken. In ons geval waren dat: langoustines met creamy orzo, beef sirloin teriyaki en eend. En dit was niet alles, want ook wat desserts betreft maken ze geen grappen. Je sluit het tasting menu namelijk af met onder andere sponge cake, flan en culinaire chocolade mousse.

De mensen: extreem attent met een verfijnd oog voor detail

Niet gebruikelijk, maar dit keer willen we ook echt even de tijd nemen voor de mensen van én achter ARCA. Het bedienend personeel was ontzettend vriendelijk en dacht in ieder opzicht met ons mee, maar ook de mensen in de keuken en aan de voorkant van het restaurant zijn ontzettend attent en hebben oog voor detail. Vriendelijk, maar niet op een manier dat het ongemakkelijk wordt. Gewoon echt vriendelijk. Wilden we even gezegd hebben.

Plekje reserveren? Dat doe je hier.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.