Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Food 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Bewaar jij een halve avocado in een laagje water? Dat is blijkbaar helemaal verkeerd

Ben jij net zo gek op avocado’s als wij? Dan heb je vast ook vaak een halve avocado in de koelkast in een laagje water, zodat ‘ie niet bederft. Slecht nieuws: volgens de Amerikaanse FDA is een avocado bewaren in water gevaarlijker dan je denkt.

Smashed avocado op een geroosterd broodje, blokjes avocado in een salade, een guacamole als dipsaus bij je Mexicaanse avondmaaltijd… we geven toe, bij ons staat er vaak avocado op het menu. Het komt dan ook regelmatig voor dat we een halve avo gebruiken, en de andere in een laagje water in de koelkast zetten. Zo wordt ‘ie immers niet bruin. Maar nu blijkt dat dat niet de beste manier is om een avocado te bewaren, en dat het zelfs gevaarlijk kan zijn. Whoops!

Avocado bewaren in water

De Amerikaanse FDA, wat staat voor Food and Drug Administration, raadt niet aan om een halve avocado in water te bewaren om ‘m langer goed te houden. Waarom niet? “The main concern is with the possibility that any residual human pathogens, Listeria or Salmonella, that may be residing on the avocado surface, may potentially multiply during the storage when submerged in water,” laat een persvoorlichter weten aan Today.

Wanneer je een avocado dus in een laagje water zet, dan hebben bacteriën als Listeria en Salmonella vrij spel. Daardoor bestaat de kans dat je ziek wordt van die lekkere avo.

Zo kan je avocado’s wél het beste bewaren

Benieuwd hoe je een avocado dan wél het beste kunt bewaren? Onrijpe vruchten leg je het beste in de koelkast om ze een langere periode goed te houden. In de koelkast stopt het rijpingsproces namelijk. Dat zorgt ervoor dat ze langer mee gaan.

En heb je een halve avocado over? Die leg je het beste in de vriezer. In de vriezer is het zo koud, dat bacteriën geen schijn van kans hebben. Haal de avocado een halve dag voor gebruik uit de vriezer, laat ‘m ontdooien en je kunt de avocado gebruiken in je favoriete recept (zoals deze Green Goddess salade).

Eet smakelijk!

Avocado toast met geraspte ei is het nieuwste virale TikTok-recept dat je wilt proberen

Popsugar

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.