Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 18 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Net als vroeger: Barbies verzamelen wordt de nieuwe investeringstrend voor volwassenen

De langverwachte verfilming van ‘Barbie’ is vanaf vandaag te zien in de bioscopen en de hype rond de spin-off heeft de liefde voor de iconische pop weer aangewakkerd. Waar we vroeger als kinderen Barbies verzamelden, zijn het nu de volwassenen die flink inslaan. Want naast een hobby, blijkt het ook een goede investering te zijn.

Ook in Nederland is de Barbie-gekte in volle gang. Op Marktplaats is de vraag naar tweedehands Barbies onwijs toegenomen.

Barbies verzamelen wordt de nieuwe investeringstrend voor volwassenen

Zowel Marktplaats als Catawiki zien sinds de hype rondom de Barbie-film een significante groei in zoekopdrachten rondom dit thema. Barbie bestaan al sinds 1959 (!) en sindsdien zijn er een heleboel Barbies op de markt gekomen. Voor een collector’s item moet je diep in de buidel tasten, maar deze worden na een tijdje ook meer geld waard.

Populairder dan ooit

De vraag naar Barbieveilingen is de laatste tijd sterk toegenomen op Catawiki. De verkoop van Barbiepoppen op de online marktplaats is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld en de gemiddelde waarde is met meer dan 20% gestegen. België staat samen met Italië en Nederland in de top 3 van landen met het hoogste volume (aantal gekochte Barbies) en het meeste geld dat wordt uitgegeven aan Barbie op Catawiki.

Als investering zijn Barbies ook populair bij verzamelaars die ze kopen om ze later door te verkopen. Het aanbod op Marktplaats is divers, net zoals de vraagprijs die varieert van een paar euro tot honderden euro’s voor unieke en bijzondere (vintage) poppen.

Hoeveel is een Barbie waard?

Barbies kunnen voor hoge prijzen van de hand gaan op veilingen: terwijl de verkoopprijs van de pop slechts enkele tientallen euro’s bedraagt, is de doorverkoopprijs van sommige modellen op Catawiki de pan uit gerezen. Een American Girl Barbie uit de jaren 1960 ging voor €2.000 van de hand, een zeldzame Fabergé Barbie uit 1998 werd verkocht voor €1.510 en een vintage Francie uit 1967 – een historisch model, omdat het de eerste zwarte Barbie pop ooit was – bracht meer dan €1.000 op.

Echt zeldzame modellen kunnen bedragen van zes cijfers bereiken, zoals de duurste Barbie die ooit verkocht is, ontworpen door de Australische juwelenontwerper Stefano Canturi. In 2010 bracht ze bijna 300.000 euro op voor een goed doel.

Zelf een bijzondere Barbie kopen? Zo is er op Marktplaats een Queen Elisabeth-pop voor haar 70-jarig jubileum in 2022 te koop voor € 950,-. Het duurste exemplaar is op dit moment een 20 jaar oude pop van Marie Antoinette voor € 2000,-. Of misschien heb je op zolder nog wel een bijzonder exemplaar liggen. Als je wil verkopen, dan is dit hét moment om dat te doen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.