Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 4 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Bed rotting’ is de nieuwe wellness trend volgens TikTok — maar is het wel zo goed voor je?

Vanaf nu hoeven we ons niet meer schuldig te voelen als we een halve dag in bed blijven liggen. Volgens TikTok is ‘bed rotting’ namelijk een vorm van ✨selfcare✨ en wellness. Maar doet een dag in bed liggen je daadwerkelijk goed?

Laten we beginnen met vaststellen dat er inderdaad genoeg redenen zijn om je bed niet uit te komen. Het weer is koud en nat, onze bankrekeningen zijn bijna leeg en de wereld is op dit moment niet op z’n mooist. Maar toegeven aan de vermoeidheid, doet dat de mens goed?

‘Bed rotting’ is trending op TikTok

De term ‘rotten in je bed’ is in Nederland niets nieuws. Toch gaat de Engelse term ‘bed rotting’ nu keihard viraal. In plaats van iets om je voor te schamen, zien TikTokkers het nu als een gedegen vorm van selfcare.

Wat is bed rotting?

Deze trend komt er in wezen op neer dat je langere tijd in bed doorbrengt met verschillende activiteiten zoals dutten, scrollen door sociale media, tv-programma’s kijken, lekkere snacks eten – om vervolgens weer een dutje te doen.

@zoeeyee

The whole day im just waiting for this part 🙃#fyp#rot#bedrotting#bedrottingsummer

♬ original sound – I Green Screen Things

Wanneer wordt bed rotting ongezond?

‘S avonds twee afleveringen van je favoriete serie kijken in bed of je nog een keer omdraaien op een brakke zondagochtend: we doen het allemaal weleens. Toch is het belangrijk om bij jezelf te herkennen wanneer bed rotting inderdaad selfcare is en wanneer het ongezond wordt.

Langer dan zes uur liggen is niet gezond. Maar betekent dit dat je wél iedere dag vijf uur kan liggen? Nee. De kunst is om het binnen de perken te houden.

Waarom blijf je in bed?

‘Waarom blijf ik in bed?’ is een goede vraag om jezelf te stellen. En nog belangrijker: eerlijk antwoorden.

Waarom blijf je in bed? Het kan verveling zijn, het kan zijn dat je je energie moet opladen na een zware of hectische werkweek. Dat kan allemaal, maar als je merkt dat jij in bed blijft liggen om je te verstoppen van het dagelijkse leven, dan gaat er iets niet goed.

De omgeving van je bed biedt een veilig en geborgen gevoel. Maar te veel in deze omgeving blijven heeft negatieve effecten op je mentale gezondheid en fysieke gezondheid. Langdurig in bed liggen kan echter leiden tot een sedentaire levensstijl, wat je lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden door bij te dragen aan problemen zoals spieratrofie, een slechte houding en verstoorde slaappatronen.

Hoe stop je met bed rotting?

Ben jij klaar met het oneindige patroon van bad rotting? Dan is dit het moment om het oneindige patroon te doorbreken. TikTokker Raven heeft daar de ultieme tips voor.

@lifeasraven

How to NOT rot your day away on your day off #rottinginbed #bedrotting #bedrottingsummer #productiveday #greenscreen

♬ original sound – Raven

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.