Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Celebrity 4 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit bedrag verdiende Cher wél aan haar wereldhit Believe

De 77-jarige Cher heeft onlangs onthuld dat ze spijt heeft van een ‘enorme fout’ met haar iconische hit ‘Believe’ uit 1998. Deze spijt heeft echter niets te maken met het enorme succes van het nummer, maar eerder met een flinke financiële misstap die haar heel geld heeft gekost.

Maar betekent dit dat we medelijden met haar moeten hebben?

Cher’s grootste fout in haar carrière

‘If I Could Turn Back Time’, ‘Save Up All Your Tears’, ”The Shoop Shoop Song’ en ‘Believe’… Bij vrijwel iedereen gaat er bij deze nummers zeker wel een belletje rinkelen. Vooral die laatste is te benoemen als een van de grootste wereldhits ooit. Het nummer maakte Cher binnen no time tot wereldberoemd en zelfs nu – zo’n 25 jaar later – is het nog steeds enorm bekend en geliefd. Toch betekent dit niet dat het nummer alleen maar succes heeft betekend voor Cher.

In een interview met het BBC Radio 2-programma ‘Tracks Of My Years‘ onthulde Cher dat ze bij het maken van het nummer niet heeft gevraagd om haar naam toe te voegen aan de schrijvers-credits, terwijl ze wél een belangrijke regel had geschreven. Ze deelde namelijk de iconische zin: “I’ve had time to think it through, and maybe I’m too good for you.” met de wereld, maar vergat om auteursrechten te claimen voor haar bijdrage.

Enorme financiële fout

Waarom het zo erg is dat ze niet in de credits vernoemd staat? Als schrijver van een nummer krijg je een groot deel van de opbrengst van een nummer. Aan ‘Believe’ werkten ongeveer 30 songwriters mee, die hier allemaal dus flink aan verdienden. Cher daarentegen, heeft hier nu juist honderdduizenden euro’s misgelopen.

De fout ontstond niet zomaar. Cher was wat terughoudender geworden tijdens de opnames van het nummer. Ze was bang om de boel op stelten te zetten, omdat de opnames allesbehalve vlekkeloos verliepen. Een ruzie met de songwriters leidde ertoe dat Cher zelfs wegliep nadat ze haar verweten dat ze beter moest zingen. Uiteindelijk werd besloten om een vocoder te gebruiken, wat resulteerde in de kenmerkende, vervormde stem die het nummer tot een wereldhit maakte.

Geen medelijden nodig

Ondanks dat de situatie dus niet helemaal eerlijk is verlopen, is het niet zo dat Cher alleen nog maar van water en brood heeft hoeven leven. Cher blijft een van de meest succesvolle en invloedrijke artiesten in de muziekgeschiedenis. Ze kreeg zelfs een plek in het Guinness Book of World Records en Rolling Stone plaatste het nummer zelfs in de “500 Greatest Songs of All Time.”

Net worth van Cher

Hoewel Cher inmiddels de flinke leeftijd van 77 heeft bereikt, is ze nog altijd actief en blijft haar enorme fortuin ook gewoon nog groeien. Ze heeft een geschat vermogen van $360 miljoen, dat ze heeft opgebouwd door royalties van haar nummers, succesvolle Las Vegas-residency’s, ticketverkoop van tours, films, en andere zakelijke ondernemingen zoals geuren en commercials.

Toch betekent dit dat Cher gemiddeld “maar” zo’n 6 miljoen dollar per jaar heeft verdiend. Een flink bedrag, maar toch is dit relatief laag voor een artiest van haar omvang en haar ongelofelijk indrukwekkende carrière.

Dit is waarom we meer coming-outs als die van Billie Eilish nodig hebben

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.