Julia Schaap
Julia Schaap Geld & Carrière 13 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Beginnen met investeren? Zo maak je een realistisch plan

Het geld groeit niet aan de boom. Toch zijn er een aantal passieve manieren waardoor je een financieel voordeel kan behalen. In 2023 vlogen de prijzen door het dak, waardoor het spaargeld bij velen van ons wat minder snel steeg als voorheen. Mocht je toch nog wat overhebben, is investeren misschien wat voor jou. Hoewel de termen zoals beleggen en investeren als hogere wiskunde klinken, is het eigenlijk een stuk makkelijker dan je denkt.

Wij vertellen je hoe je gemakkelijk een haalbaar plan maakt.

Zo maak je een plan om te beginnen met investeren

Investeren is eigenlijk een fluitje van een cent, maar toch zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Vooral als je je geld door een partij laat investeren.

Gebruik alleen het geld dat je kan missen – wat er is natuurlijk altijd de kans dat je (een deel van) ja inleg verliest. Maak daarom een duidelijk plan en lees je goed in. Je kan je geld ten slotte maar één keer uitgeven.

1. Bepaal het doel

Door het doel te bepalen maak je het jezelf een stuk makkelijker. Dit kan namelijk helpen bij het richtig geven aan moeilijke keuzes. Zorg dat de doelen wel haalbaar zijn, om teleurstelling te voorkomen.

2. Stel een termijn vast

Het geld dat je gaat investeren moet je voor een lange tijd kunnen missen. Het is vaak zo dat als je langer belegt, de kans op succes ook groter wordt. Door lang de tijd te nemen, krijg je ook de kans om verliezen goed te maken. Daarnaast is het in sommige gevallen zo dat je geld voor een bepaalde periode vast staat, dit moet je dus wel kunnen missen. Vaak wordt er gewerkt met vijf of tien jaar.

3. Bepaal een maximale inleg

Veel partijen hanteren een minimale inleg, voordat je daar je geld kan investeren. Een groot bedrag inleggen kan nogal spannend zijn, daarom kan je ook kiezen voor periodiek beleggen. Hierbij kan je je instapmoment verspreiden, door bijvoorbeeld elke maand geld te investeren. Spreek met jezelf een maximum bedrag af, zodat je je eigen grenzen niet voorbij gaat.

4. Weeg risico en rendement af

Investeren brengt nou eenmaal risico’s met zich mee. Risico en rendement gaan samen, waardoor je dit goed met elkaar moet afwegen. Een hoog rendement is vaak ook een hoog risico. Laat je adviseren door beleggingsadviseurs of doe online goed onderzoek, zodat je minder risico loopt.

Deze tijdloze en betaalbare kledingitems stralen quiet luxury uit (ook al heb je geen geld)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.