Tessa Ham
Tessa Ham Beleggen 6 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

5 dingen die slimme vrouwen doen met het geld dat ze terugkrijgen na de belastingaangifte

Heb je jouw belastingaangifte laatst ingevuld en krijg je geld terug? Dan is dat een lekkere meevaller en zit je nu waarschijnlijk ongeduldig te wachten tot het bedrag op je rekening wordt gestort. Tot het zover is, heb je mooi de tijd om na te denken wat je met je belastingteruggave wil doen.

Ter inspiratie zijn hier vijf slimme dingen die je met het geld kunt doen.

Wat doen met belastingteruggave

Van het investeren in je toekomst tot het investeren in self-care. Dit is wat slimme vrouwen met hun belastingteruggave doen.

Vul je noodpotje aan

Heb je momenteel geen noodpotje, een spaarpotje dat financiële tegenvallers zoals een kapotte wasmachine kan opvangen? Dan is het slim om eerst je noodpotje (of onze favoriete benaming: je fuck off-fonds) aan te vullen.

Dat is misschien niet de leukste bestemming voor je belastingteruggave, maar wel één waar je jezelf op de lange termijn dankbaar voor bent. Op de korte termijn levert het je overigens ook wat op. Doordat je geld achter de hand hebt, ga je met een stuk minder geldzorgen door het leven. Geloof ons: het lucht echt op.

Beleg het

Is jouw noodpotje goed gevuld? Dan kun je er ook voor kiezen om je belastingteruggave (of een deel ervan) te beleggen. Natuurlijk is er niets mis met het geld dat je terugkrijgt op je spaarrekening zetten voor een mooi spaardoel, maar daarvoor heb je dit artikel niet nodig.

Wanneer je jouw geld belegt, zet je je geld als het ware voor jou aan het werk. In plaats van dat het staat te ‘verstoffen’ op je spaarrekening, kun je door te beleggen van jouw geld meer geld maken. Tegenwoordig is beleggen laagdrempeliger en makkelijker dan ooit en kun je beleggen met kleine bedragen.

Natuurlijk zitten er ook risico’s verbonden aan beleggen, maar als je voor de lange termijn belegt (minstens meerdere jaren) en goed spreidt (dus niet in één specifiek aandeel of cryptomunt), zijn die risico’s minimaal. Doe wel goed je research voordat je begint.

Weet je niet waar te beginnen? Dan zijn dit de meest toegankelijke apps om jouw geld te laten groeien.

Start een side hustle

Een andere manier om je belastingteruggave te gebruiken om er meer geld van te maken, is het starten van een side hustle. Nog geen idee waarin? Hier vind je een paar ideeën om meer te verdienen naast je baan.

Voor welke side hustle je ook kiest, je zal altijd wat geld moeten investeren om het bedrijf van de grond te krijgen. Het geld dat je terugkrijgt van de Belastingdienst is daarom een ideale kickstarter voor je eigen business.

Investeer het in jezelf of in je huis

Slim met je geld omgaan, hoeft niet altijd te betekenen dat je het investeert om er meer geld van te maken. Je kunt het geld ook investeren in jezelf of in je huis – ook daar pluk je de vruchten van.

Misschien heb je altijd al Spaans willen leren, of beter willen leren fotograferen? Dan is nu het moment om dat te doen. Of wellicht kan je het geld beter gebruiken om je wooncomfort te verbeteren. Waar je ook voor kiest, zorg dat je je geld gebruikt om je leven leuker of makkelijker voor jezelf te maken.

Trakteer jezelf op iets leuks

Ja, echt. Natuurlijk is het slim om geld opzij te zetten voor later, maar het leven moet ook nu leuk blijven. Zo lang je jouw belastingteruggave niet over de balk smijt zodra je het binnen hebt, maar goed nadenkt over waar je het geld aan wil uitgeven, is er niets aan de hand.

Misschien ben je echt toe aan een weekendje weg of een spadag. Of ben je al heel lang verliefd op een tas of paar schoenen. Hieraan je geld uitgeven helpt je niet rijker worden, maar self-care is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid.

Als je helemaal slim bent, gebruik je een percentage van je belastingteruggave om jezelf te trakteren op dat weekendje weg of spadag en gebruik je de rest voor één van de andere tips in dit lijstje. Best of both worlds, noemen we dat.

Dit moet je dagelijks sparen om miljonair te zijn op je 65e

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.