Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Love & Life 17 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Ben jij op dates altijd aan het oversharen? Dit is hoe je daarmee stopt

Daten: de een vindt het fantastisch, de ander krijgt al klamme handjes bij het idee. We snappen dat het spannend kan zijn om iemand te leren kennen en je open te stellen voor iemand nieuws. Toch willen we je een ding op het hart drukken: don’t overshare please.

Doe. Het. Niet.

We snappen het: daten kan zenuwslopend zijn

Heb je eindelijk een datum, een plek en een tijd gevonden om elkaar te ontmoeten? Dan slaan de zenuwen in. Wat moet je aan? Geef je een hand, een knuffel of een kus op de wang bij de ontmoeting? Waar ga je het over hebben? Wat als er een ongemakkelijke stilte valt? We get it. Niets zo spannend als een date en het is dan ook niet gek om daar wat spanning voor te voelen. Iedereen reageert anders op nervositeit. De een klapt dicht, de ander gaat trillen en sommigen kunnen plots niet meer stoppen met praten.

De fijne lijn tussen saai zijn en oversharen

Ken je elkaar nog maar een kwartier, heb je je hele leven, inclusief jeugdtrauma’s, je financiële status, mentale issues, familiedrama’s en datehistorie al verteld. Oversharen, ofwel veel te veel delen van persoonlijke zaken met iemand die je niet goed kent, kan ongelofelijk ongemakkelijk zijn. Ook kan het de perceptie van je date op jou beïnvloeden. Ondanks dat we dit eigenlijk allemaal weten kan het lastig zijn om een tussenweg te vinden tussen saaie small talk (“Hoe gaat het met jou?” “Goed, met jou?“) en je héle leven op tafel te gooien. De reden dat veel mensen hiermee strugglen is eigenlijk heel simpel: vermoeidheid.

Vermoeid op date

Als we vermoeid of gestrest zijn, kan het lastig zijn om situaties te lezen en je eigen gedrag te filteren. Als zich veel tegenslagen voordoen in je leven kan het moeilijk zijn om met onze impulsen om te gaan en onze emoties onder controle te houden. Doordat de hersenen overuren maken om je emoties op orde te houden, kan het zijn dat je meer over jezelf verklapt dan waar je date op zit te wachten. Gelukkig zijn er manieren om te oefenen en te leren en er zo snel mogelijk mee te stoppen.

Tip 1: Geef jezelf een tijdrestrictie

Spreek met jezelf af dat je niet langer dan een paar minuten achter elkaar aan het woord mag zijn. Bijvoorbeeld de tijd die het kost voor je date om een paar slokjes van een drankje te nemen, of een paar happen van een snack. Liefde gaat immers door de maag en helpt je op deze manier ook nog eens om geen monopolist van het gesprek te worden.

Tip 2: Denk na voordat je iets zegt

Ben bewust van wat je wilt delen als je iemand nieuws leert kennen. Vraag jezelf even af ‘is dit iets wat ik met de wereld wil delen?’ voor je het eruit floept.

Tip 3: Wees lief voor jezelf en de ander

Ben je tóch de mist in gegaan en heb je verteld hoe vaak je als klein kind in bed plaste, hoe belabberd je voorgaande bedpartner was of hoeveel geld je elke maand kwijt bent aan het kopen van tampons, weet dan dat het gewoon nog goed kan komen. Herstel jezelf, maak er een grapje over en wees geïnteresseerd in de ander. Het komt goed!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.