Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 20 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe bescherm je je mentale gezondheid wanneer de nieuwscyclus heftig is?

De situatie in Gaza wordt met het uur erger. Hartverscheurende beelden bereiken ons in hoog tempo. Dat het je iets doet, maakt je menselijk. Maar wat als je merkt dat jouw mentale gezondheid erdoor achteruit gaat?

Het internet is op dit moment een broedplaats van nieuws, rouw, support, online haat, traumatiserende beelden, bemoedigende teksten en alles daar tussenin. Awareness is belangrijk, laten we dat vooropstellen. Maar wat als het je te veel is?

Is de huidige nieuwscyclus voor jou te overweldigend?

Op de hoogte blijven is goed, maar als jij merkt dat jouw mentale gezondheid achteruitgaat door de heftige berichtgeving, dan is het tijd om hier iets aan te doen. De volgende vijf dingen helpen hierbij.

1. Inchecken met je emoties

Voelen mag. Wanneer tragedies al deze zich voordoen, is het niet meer dan menselijk om daardoor geraakt te zijn. Als mensen horen we ons verdrietig te voelen als we horen over verdrietige gebeurtenissen. Neem de tijd om alle emoties die kunnen opkomen te verwerken.

2. Wees kieskeurig in de nieuwsbronnen die je volgt

Het kan zijn dat de ene creator je meer raakt dan de ander. Naast de gevestigde nieuwssites, zijn er ook een heleboel lokale journalisten die hartverscheurende verhalen delen. Heb jij behoefte aan deze beelden of juist aan feitelijke teksten? Het is goed om jezelf dat af te vragen.

3. Activeer op een manier die bij jou past

Heb je het gevoel dat jij iets moet doen om te helpen? Dat siert je. Doe het alleen wel op een manier die bij jou past. In de slider hieronder vind je verschillende manieren om je in te zetten.

4. Stel een tijdslimiet in

Verlies jij jezelf in alle tragische stukken die online komen? Dan is het een goed idee om met jezelf af te spreken hoelang je hiernaar mag kijken, luisteren of hierover mag lezen.

5. Praat erover

Urenlang scrollen kan ervoor zorgen dat je je ontzettend geïsoleerd voelt, maar vergeet niet dat de mensen om je heen dezelfde ervaring hebben. Door het er met elkaar over te hebben kan je stress verlichten, het gevoel van overweldiging verminderen en soms zelfs praktische hulp bieden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.