Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 13 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Steamy nights: dit is de betekenis van jouw seksdromen

Let’s talk about sex baby! Over dromen over seks, in dit geval. Want jij bent heus de enige niet die ‘s nachts wel eens wakker wordt na een verwarrende seksdroom. Wij zochten uit wat de betekenis van die droom is, en of je je zorgen moet maken (spoiler: meestal niet).

Uit een onderzoek blijkt dat 38% van de vrouwen en 44% van de mannen recentelijk nog over seks hebben gedroomd. Die dromen zijn overigens niet alleen leuk en spannend, want maar liefst 46% van de vrouwen droomden dat hun partner vreemd ging. Ook droomde bijna de helft van de vrouwen over seks met een celebrity.

Waarom je de laatste tijd meer droomt over seks

Is het jou misschien ook opgevallen dat je afgelopen jaar meer over seks gedroomd hebt dan eerder? Dat kan kloppen – volgens psycholoog Meg Arroll komt dit door de huidige pandemie. “During the first lockdown there were many reports of particularly emotion-charged and vivid dream recollection. Working from home, only being able to go outside for a set period of the day, and lack of the usual daily social interactions were all significant changes to our everyday lives. As sleep is very much a reflection of our daytime life, it’s perhaps not at all surprising that we noticed a difference in our dreams.”

Volgens Meg heeft elke verandering in jouw leven invloed op de dromen die je hebt. Als jouw slaappatroon in maart 2020 ineens drastisch omgegooid is, dan is het goed mogelijk dat je dat hebt kunnen merken in jouw dromen én de onderwerpen daarvan. En ja, het kijken van steamy series als Bridgerton zijn natuurlijk ook van grote invloed.

Onderzoek wijst uit: je dromen vertellen wat de impact van COVID-19 op je heeft

De betekenis van jouw dromen over seks

Goed om te weten: als jij in jouw droom seks hebt, betekent het niet dat je onderbewust ook écht seks met diegene wilt. Seks staat vaak symbool voor iets anders. Dromen zijn vaak complex, verwarrend en onlogisch. Om je een beetje wegwijs in jouw seksdromen te geven, heeft psychotherapeut Hilda Burke een paar veelvoorkomende dromen uitgelegd.

Seks met iemand anders dan jouw partner

Geen reden voor paniek als je in jouw droom ineens naast iemand anders in bed ligt. “If you’re imagining having sex with a random person who you’d never thought of in a sexual way, then you need think about what that person represents,” vertelt Hilda. Vaak associeer je een bepaald persoon met een eigenschap of een houding die jij ook zou willen hebben – en dat betekent jouw droom dus.

Help – Deze 4 dromen wijzen erop dat je relatie misschien toch niet zo goed zit

Seks met je baas of leraar

FYI seks met je baas is een veelvoorkomende seksdroom, maar dat betekent niet dat je ook echt seks met je baas wilt. Vaak betekent het eerder dat je toe bent aan een hogere stap op de werkvloer. Je bent toe aan iets nieuws, een nieuwe stap in je carrière.

Seks met een leraar of een ander autoritair figuur kan betekenen dat je toe bent aan meer controle in je leven. Je gunt jezelf meer aandacht dan dat je op dit moment krijgt.

Seks met iemand uit je verleden

Droom je ineens van iemand die je al jaren niet gezien hebt, zoals iemand bij wie je vroeger in de klas zat? Dan zou het kunnen zijn dat deze persoon symbool staat voor iets. Was deze persoon bijvoorbeeld heel slordig, dan zou het zo kunnen zijn dat jij je de afgelopen tijd veel slordiger dan normaal hebt gevoeld.

Seks met een vriend

We hebben allemaal goede vrienden waar je echt geen seks mee zou willen hebben. En nu droom je ineens tóch over seks met die persoon. Ook bij deze droom is het belangrijk om verder te kijken. Heeft jouw beste vriend bijvoorbeeld laatst een groot doel behaald wat jij ook graag zou willen? Dan zou het daar mee te maken kunnen hebben.

Seks met een celebrity

Lig jij ‘s nachts tussen de lakens met Justin Bieber – in je dromen dan? Deze seksdroom is het meest symbolisch van allemaal, simpelweg omdat we de celebrity’s niet écht kennen. We hebben allemaal bepaalde verwachtingen van celebs, leuk of minder leuk, en de kans is groot dat deze verwachting in jouw droom ook uitkomt. Over het algemeen zit er verder niet veel betekenis achter deze seksdroom.

Zat jouw seksdroom hier niet tussen? In het onderstaande artikel bespreken we nog vijf veelvoorkomende dromen over seks (zoals seks met je ex) en hun betekenis 👇🏻

5x veelvoorkomende seksdromen en wat ze daadwerkelijk betekenen

MensHealth

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.