Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Events 6 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Legendarisch! Beyoncé breekt Grammy-record en dit is hoeveel ze er won

Gisterenavond vond de 65ste Grammy Awards-ceremonie plaats. Een jaarlijks spektakel waarop alle muzikale helden van het afgelopen jaar kans maakten op een gouden beeldje. Een aantal elementen van de show komen samen jaarlijks terug. Hordes aan celebrities, een aantal nieuwkomers, een extravagante rode loper en in ieder geval minimaal één gouden beeldje voor Beyoncé.

Who runs the world? Beyoncé!

Beyoncé verslaat Metropole Orkest met meeste Grammys

Hoe je het ook wendt of keert, Beyoncé is een van de meest succesvolle artiesten in de geschiedenis van de Grammy Awards. Gisteren brak ze alle records door haar 32ste award te winnen. Dit keer voor ‘beste dance- of elektro-album’ met haar nieuwste album Renaissance. Het record stond tot nu toe op naam van de Hongaarse dirigent Georg Solti, van het Metropool Orkest, die in 1997 overleed.

Net een normaal mens

Zelfs Queen Bey blijkt soms met ‘normale mensen’ dingen te maken te hebben. Al uren nadat het even van de Grammy Awards van start ging was Beyoncé nog nergens te bekennen. Allereerst was het de vraag of ze überhaupt haar entree nog wel zou maken op dé avond van haar bekroning, maar later kwam ze toch casually late binnen. Wat bleek? Ook Beyoncé heeft ook wel eens last van een file onderweg naar werk. Presentator van de avond, Trevor Noah, grapte erover tegen de zangeres: “I was shocked to find out that traffic can stop you, I thought that you could travel through space sometime.

Emotionele dankbetuiging van Beyoncé

Nadat ze met een daverend applaus het award overhandigd kreeg en door James Cordon het podium verwelkomd werd, bedankte Bey geëmotioneerd haar ome Johnny, haar ouders, haar man, haar drie kinderen en de queer community voor het uitvinden van het genre van haar album. Ook haar man, Jay-Z, is geen onbekende voor de Grammys. Ook hij haalde dit jaar 88 nominaties binnen, wat hen samen het meest genomineerde koppel maakte. Qua winnende Grammys heeft Jay toch nog wat in te halen. Hij heeft er tot nu toe 24 binnengeharkt.

Gekelderde populariteit na omstreden optreden

Beyoncé staat niet alleen bekend om haar muzikale prestaties, maar ook om haar activisme voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Ze blijft zich hard maken voor de black communities en het bevorderen van diversiteit en inclusie. Toch is haar geloofwaardigheid sinds een twee weken geleden flink gekelderd.

Beyonce trad toen namelijk op tijdens de opening van een luxe resort in Dubai. Een concert met álles erop en eraan. Een enorm podium, ontelbare dansers, vuurwerk, peperdure outfits en zelfs een surprise optreden van haar dochter, Blue Ivy. Klinkt als muziek in de oren van vele fans, maar toch was niet iedereen hier even blij mee. Haar meest recente album, waarvoor ze nu ook een Grammy in ontvangst mocht nemen, gaat over de ‘Ballroom Culture’. Hiermee eert ze de zwarte en queer helden uit de disco- en housescene van de 70’s. ‘Queen B’ koos ervoor om van dit nieuwe album tijdens het concert niks te laten horen. Dit omdat homoseksualiteit nog altijd strafbaar is in de Verenigde Arabische Emiraten. En niet zomaar: mensen van hetzelfde geslacht die de liefde bedrijven kunnen zelfs de doodstraf opgelegd worden.

Niet verassend dat de wereld teleurgesteld en geshockeerd was van deze actie van Beyoncé, die haar het zwijgen op liet leggen voor zo’n 24 miljoen dollar. Toch is niet iedereen het hiermee eens. Andere fans reageren juist erg positief op haar optreden omdat ze van mening zijn dat ze veranderingen in gang kan zetten in de VAE of de Queer community daar gehoord kan laten voelen.

Beyonce gaf omstreden optreden met dochter Blue Ivy

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.