Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Food 5 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Wil jij aankomen? Zo doe je dat op een gezonde manier

De maand februari staat bij NSMBL in teken van Mental Health. Een onderwerp dat voor iedereen belangrijk is. Hoe je jezelf mentaal en fysiek voelt staat onbegrensd met elkaar in verbinding. Het is dan ook erg belangrijk dat je je goed voelt in je lichaam. Ieder lichaam is verschillend, heeft andere vormen, krachten, kwaaltjes en eigenaardigheden. Een goede start voor mentale gezondheid is daarom om te leren om van je lichaam te houden en te leren wat het nodig heeft. Heeft jouw lichaam een paar kilos extra nodig? Dan zouden deze 7 tips kunnen helpen om dat op een gezonde manier te doen.

 

Van extra kcalos naar extra kilos

Mocht je je nog niet helemaal goed voelen in je lichaam, dan kan het zo zijn dat jouw lichaam op een ander gewicht is dan het zou moeten zijn om optimaal te functioneren. Ben je zwaarder dan goed is voor je, dan kun je daar vervelende gevolgen van krijgen, maar dit geldt eveneens wanneer je weinig kilo’s op je botten hebt zitten.

Als je wilt aankomen kan het verleidelijk zijn om alles te eten wat los en vast staat en dat sport-schema vooral even te vergeten. Toch is dat zeker geen gezonde manier om wat zwaarder te worden. Met deze 7 tips kom je wél op een gezonde manier aan.

1. Houd een eetdagboek bij

Door bij te houden wat je eet krijg je inzicht in hoeveel voedingsstoffen je nou écht binnen krijgt. Op deze manier kun je ook zien wat je mist of nog wel wat extra kunt gebruiken. Pak je het graag serieus aan, ga dan in gesprek met een diëtist om een plan van aanpak te maken.

2. Eet vaker per dag

Door zes kleine maaltijden op een dag te eten – in plaats van drie grotere maaltijden – kun je op een eenvoudige manier meer calorieën binnenkrijgen.

3. Drink op de juiste momenten

Drinken is super belangrijk. Niet alleen voor het functioneren van je lichaam en voor de bevordering van het darmstelsel, maar ook om rimpels te voorkomen. Buiten dat het voor je huid belangrijk is om je water op deze manier te drinken, kan de timing ook iets betekenen voor je gewicht. Als je net voor een maaltijd drinkt kan het zijn dat je minder eetlust hebt. Het kan daarom beter zijn om te hydrateren tijdens een maaltijd of 30 minuten nadat je hebt gegeten.

4. Slurp je calorieën

Buiten dat je genoeg, op het juiste moment en op de juiste manier moet drinken, kan het ook handig zijn om – naast water – het juiste te drinken. Switch van koffie, tea en light-frisdranken naar sapjes, smoothies met melk, proteïne, fruit, groenten of melk (of de befaamde varianten van erwtjes, haver, kokos en amandel). Zo krijg je zonder enige moeite al weer wat extra voedingsstoffen en calo’s binnen.

5. Stop met vetkleppen

Laat je niet verleiden om elke dag naar de snackbar te gaan. Hoe blij je daar ook van kunt worden, je lichaam zal daar op den duur toch echt van gaan huilen. Er zit een groot verschil in het soort calorieën uit kroketten, frietjes, viandellen, kaassoufles en die in groenten, fruit, zuivel, noten en vis. Welke van de twee je nodig hebt, kun je vast al raden.

6. Versier je maaltjes

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Zo geldt dat natuurlijk ook voor je maaltjes. Door je soepjes, salades, yoghurt en andere maaltijden te versieren met wat lekkere (en mooie) toppings kan het hartstikke leuk, lekker en makkelijk zijn om extra voedingstoffen, calorieën en vetten binnen te krijgen. Ga bijvoorbeeld voor wat extra room en croutons op je soep, avocados, fruit of kaas op je salade en voor noten en pure chocolade op je yoghurt bowl. Zeg nou zelf, klink niet als een straf toch?

7. Train je spieren

Ja – óók als je juist aan wilt komen is het belangrijk om te sporten. Hoe logisch het ook klinkt om minder te sporten omdat je dan minder energie verbrand, zo averechts werkt het in werkelijkheid. Door je een paar keer per week eens flink in het zweet te werken zul je spieren opbouwen én extra eetlust krijgen. Win-win.

Let op! (Plotseling) gewichtsverlies kan veel verschillende oorzaken hebben. Als je kampt met je gewicht of gezondheid dan is het belangrijk om je arts in te schakelen. Vanuit daar kun je geholpen worden of worden doorgestuurd naar de juiste persoon.

Deze TikTok-trend laat zien hoe gewicht er bij iedereen anders uitziet en hallelujah

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.