Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 24 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Boobie talk: zo check je jouw borsten op onregelmatigheden

Eerlijk antwoorden: hoe vaak controleer jij jouw borsten op bultjes, knobbeltjes en onregelmatigheden? Als het antwoord ‘bijna nooit’ is, dan is er werk aan de winkel. Je borsten controleren is een belangrijke factor bij het vroegtijdig constateren van borstkanker – en op deze manier check je jouw eigen borsten.

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. De overlevingskansen van deze verschrikkelijke ziekte zijn de afgelopen tijd gelukkig flink gestegen, maar toch overlijden er jaarlijks nog zo’n 3000 mensen aan borstkanker.

De ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium opsporen is belangrijk, want kanker is een ziekte waar je het liefste in een zo vroeg mogelijk stadium bij wilt zijn. Maar hoe doe je dat precies? Hoe check je de gezondheid van jouw borsten?

Disclaimer: het is belangrijk om te weten dat veel van de onderstaande symptomen op borstkanker kúnnen wijzen, maar dat betekent zeker niet dat het in alle gevallen zo is. Raak dus na het lezen van dit artikel niet in paniek, en neem in geval van twijfel altijd contact op met je huisarts.

Je eigen borsten controleren, hoe doe je dat?

Waar je dan op moet letten wanneer je je borsten checkt? We zetten het op een rijtje:

  • Verandering in huidtextuur
  • Tepelafscheiding, oftewel het verlies van vocht uit de tepel zonder dat je borstvoeding geeft
  • Een zwelling in je oksel of rondom je sleutelbeen
  • Een plotselinge verandering van je borsten, zowel in vorm als in grootte
  • Uitslag of korstvorming bij je tepel of de huid rondom je tepel
  • Een ingetrokken tepel (tenzij je dit altijd al gehad hebt)
  • Je tepel verandert ineens van kleur
  • Wondjes op jouw borst en/of tepel genezen moeilijk

Het is belangrijk om je eigen borsten goed te kennen. Hoe voelt jouw huid aan, hoe zien je tepels eruit? Wanneer je goed weet hoe jouw lichaam in elkaar steekt, zal je ook sneller zien wanneer er iets verandert en dan kan je eerder aan de bel trekken of hulp zoeken.

Zo vind je een knobbeltje in je borst

Het meest voorkomende symptoom van borstkanker is een knobbeltje in je borst. We spreken dan over een verdikking of verharding die anders aanvoelt dan hoe jouw borst normaal aanvoelt. Hoe dat knobbeltje precíés aanvoelt, kunnen we je niet vertellen omdat dit bij iedereen anders is.

Op de website van pinkribbon.nl lezen we dat een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, maar ook als een wat harder of stugger plekje en als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.

Het is in elk geval belangrijk om te onthouden: voel je iets in je borsten wat je eerder nog niet voelde, en blijft dit een aantal dagen zo? Neem dan voor de zekerheid altijd contact op met je huisarts om er naar te laten kijken. Raak ook vooral niet meteen in paniek: in 75% van de gevallen is een knobbeltje in je borst geen borstkanker.

5 gewoontes die 2 minuten kosten en een grote impact hebben op je leven

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.