Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Life 10 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Britta ging voor vijf maanden naar Curaçao: ‘Laat nooit waardevolle spullen in je auto liggen’

Curaçao is natuurlijk een prachtig eiland, daar zijn we het allemaal over eens. Maar zoals ik al eens eerder in mijn column heb verteld zijn er ook veel arme delen op het eiland te vinden. Hierdoor heerst er ook veel criminaliteit op het eiland en ik vertel je in deze column of ik hier last van heb gehad en waar je het meest op moet letten.

Ik zet al mijn tips voor je op een rij!

Criminaliteit op Curaçao

Voordat ik naar het eiland vertrok hoorde ik al veel over de criminaliteit op Curaçao. De begeleider van mijn minor vertelde ons namelijk nadrukkelijk (zo’n 30 keer) dat we de criminaliteit op het eiland zeker niet moesten onderschatten. En dan bedoel ik ERG nadrukkelijk. En niet zonder goede reden, want ja dat is nou eenmaal zo.

Zo hoorde ik van een huisgenootje van mij dat zij op straat mannen tegenkwam met geweren. Deze gingen voor haar auto staan, maar ze kon gelukkig net snel genoeg wegkomen. En ook bij feesten hoorde je soms wel dat er nogal bijzondere en ook soms gevaarlijke types rondliepen.

Mijn eigen ervaring

Gelukkig heb ik mijzelf nooit bedreigd gevoeld op Curaçao. In ieder geval niet zoals ik van anderen heb gehoord, maar je merkt op zo’n eiland wel in sommige plekken of situaties dat je als Nederlander in de minderheid bent en dit geeft je nou niet altijd het meest fijne gevoel. Maar dit geeft je ook de kans om te zien en te voelen hoe het voor andere mensen is die vaak in de minderheid zijn, zo leer je wel een hoop.

Nu heb ik denk ik wel veel geluk gehad in mijn ervaring met veiligheid. Want ook toen ik op het eiland was zijn er meerdere toeristen overvallen. Maar naast geluk hebben zijn er ook veel dingen die je zelf kunt doen om je eigen kans op veiligheid te vergroten. Ik vertel je precies welke maatregelen ik heb getroffen en welke tips ik heb gekregen zodat ook jij je veilig kunt voelen op dit tropische eiland.

Waar moet je op letten?

1. Laat niets (waardevols) in je auto liggen

Eén van de tips die ik kreeg van mijn autoverhuurder was om nooit wat in de auto, in het zicht, te laten liggen. De kans is dan namelijk groot dat je raam wordt ingetikt en dat je spullen worden gestolen. Zorg er dus voor dat je altijd je spullen meeneemt of in een afgeschermde achterbak legt.

2. Leg wat geld in de auto

Deze tip geldt voor twee situaties. Iemand vertelde mij namelijk dat het altijd handig is om wat geld in je auto te hebben liggen. Als je namelijk in je auto wordt overvallen kan je dit geld geven in plaats van andere waardevolle bezitten. Het is dan wel van belang dat je deze andere items zo snel mogelijk verstopt, want anders is de kans natuurlijk groot dat ze deze alsnog willen meenemen.

Ook leerde ik dat je nog voor een andere reden geld in je auto moet hebben liggen. Als je auto er namelijk mee stopt en hij weggesleept moet worden moet je aan het bedrijf dat dit doet 75 gulden contant betalen. Als je dit niet bij je hebt komen ze je dus ook niet helpen. En er zijn veel straten in Curaçao waar je als toerist of stagiaire zeker niet te lang wil blijven staan.

3. Loop nooit in de avond over straat

Dit heb je vast al wel eens gehoord, maar je kan het beste niet in de avond over straat lopen. Overdag zou ik het ook zeker niet aanraden: je kan het beste gewoon alles met de auto doen. Je weet namelijk nooit wie je tegenkomt en in de auto zit je al een stuk veiliger. Wil je nou toch echt een stukje lopen? Ga dan naar stranden zoals Jan Thiel en Mambo. Hier kan je zeker wel langs de stranden lopen, maar zorg wel dat je altijd onder de mensen blijft.

‘Ik kocht een elektrische bus van 90.000 euro om Europa rond te reizen’

4. Ga nooit zomaar met iemand mee in de auto of naar huis

Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar je kan op Curaçao maar beter niet met de eerste beste persoon die je ontmoet meerijden of mee naar huis gaan. Ik heb namelijk verhalen gehoord over studenten die met een lokale vrouw zijn meegereden en nooit meer levend thuiskwamen. Brrrrr. Pas hier dus mee op. Ook een beetje je gezonde verstand gebruiken natuurlijk, want je stapt als het goed is nooit zo maar bij iemand in de auto.

5. Rij nooit in je eentje (al helemaal als vrouw) naar huis

Rij nooit, maar dan ook nooit in je eentje naar huis. Het kan zeker voorkomen dat je soms echt geen zin meer hebt in het feest, maar ga dan niet in je eentje weg. Zorg altijd dat je met meerdere mensen in de auto zit of wacht op het strand totdat er wel iemand mee naar huis wil. Als je alleen in een auto zit ben je namelijk een makkelijk doelwit voor overvallers en in je eentje kan je hiertegen niks betekenen.

6. Laat je dure items thuis

Ik heb ervoor gekozen om wat duurdere items die ik bezit thuis te laten. Zo heb ik een mooie ring die wat prijziger is en opvalt. Ik zou het mijzelf nooit kunnen vergeven als die gestolen werd. Daarnaast is de stijl qua kleding en accessoires super casual op het eiland. Je zal dus ook al snel merken dat deze ‘duurdere’ items helemaal niet echt bij de vibe van Curaçao passen.

10 makkelijke manieren om meer te reizen dit jaar dus pak je koffers maar vast in

7. Veilig studentenhuis

Wat ik ontzettend fijn vond was dat mijn studentenhuis redelijk veilig was. Er hingen op veel verschillende plekken camera’s en er was ook een noodknop. Hierdoor is de kans veel minder groot dat er zomaar wordt ingebroken. Ook stond er elk weekend een bewaker bij ons studentenhuis om alles in de gaten te houden.

Ik raad je, ondanks deze maatregelen, echter niet aan om in je eentje in het huis te blijven. Veel inbrekers kennen namelijk ook de feestjes-agenda en zullen eerder hun slag slaan op avonden dat er maar weinig of geen mensen thuis zijn. Zorg er dus voor dat je of mee gaat met de groep of dat er meerdere mensen thuisblijven.

8. Auto binnen een hek parkeren

Als de mogelijkheid er is zou ik aanbevelen om je auto binnen het hek van je accommodatie te parkeren. Dit moet ook vaak van een autoverhuurbedrijf, maar dit kan jou ook onnodige en vervelende kosten schelen. Bij ons studentenhuis is het namelijk meerdere keren gebeurd dat er onderdelen van auto’s die buiten het hek stonden werden gestolen of dat er ramen werden ingetikt.

10 redenen waarom je als vrouw absoluut een keer alleen moet reizen

Ik hoop niet dat ik je bang gemaakt heb na dit, want bang hoef je zeker niet te zijn. Het moraal van dit verhaal is dat je gewoon goed moet nadenken en ook op moet passen in sommige situaties. Als vrouw ben je vaak ook kwetsbaarder dan mannen, hoe jammer dit ook is. Maar als jij gewoon altijd met vriendinnen op stap bent dan is de kans dat er iets gebeurt heel erg klein.

Stay tuned

Volgende keer vertel ik jullie alles over Fuik. Is het de moeite waard om hierheen te gaan? En wat moet je allemaal meenemen? Daar ben ik in die vijf maanden tijd wel achtergekomen. Dusssss hou m’n column goed in de gaten!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.