Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 29 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

$$$ – dit is hoeveel geld je over 40 jaar hebt als jij je havercappuccino’s belegt

We leven niet in een makkelijke tijd, financieel gezien. De gasprijzen rijzen de pan uit en ook boodschappen lijken iedere dag duurder te worden. We zijn blijk als we rondkomen aan het einde van de maand, dus sparen is er voor velen even niet bij. Maar wat als jij het geld dat je spendeert aan havercappuccinno’s belegt? Dan heb je dit bizarre bedrag over 30 jaar op je rekening.

Het is bijna Wereldspaardag en dat betekent dat het tijd is om ons spaargedrag eens onder de loep te nemen. Grote bedragen opzij zetten lijkt (in deze maatschappij) onmogelijk, maar wat als je spaart met kleinere bedragen?

Sparen is geen prioriteit meer

Waar boomers in hun twintiger jaren sparen hoog in het vaandel hadden staan, vinden de jongere generaties het tegenwoordig vooral belangrijk om te genieten van het leven. Door de woningcrisis hebben velen het spaardoel van een huis kopen opgegeven. Jong-volwassenen hebben andere kostenposten om zich druk over te maken, zoals de huurprijzen, energiekosten en de studieschuld waar nu opeens rente bovenop komt.

Hoeveel geld zou je op je dertigste gespaard horen te hebben?

Het Nibud adviseert om maandelijks 10 procent van je netto inkomen opzij te leggen. Dat betekent dat je, als je jaarlijks 30.000 euro netto verdient, je aan het einde van het jaar 3000 euro extra op je rekening zou moeten hebben. Om te berekenen hoeveel de gemiddelde Nederlander op zijn dertigste gespaard hoort te hebben, moeten we eerst naar het gemiddelde gestandaardiseerde inkomen kijken per leeftijdsgroep. Voor deze berekening is uitgegaan van een 25-jarige met een gemiddeld inkomen die na een studie voor het eerst kan sparen. Volgens het CBS heeft de leeftijdsgroep tussen 25 en 35 jaar gemiddeld een gestandaardiseerd netto inkomen van 30.200 euro per jaar.

Volgens het CBS was in 2021 het gemiddelde bedrag dat de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar op hun rekening had staan € 19.500. Dat bedrag komt aardig in de buurt van deze berekening.

Dit is hoeveel geld je over 40 jaar hebt als jij je havercappuccino’s belegt

Spaarplatform Raisin zocht uit hoeveel je gespaard zou horen te hebben op je dertigste, maar ook hoeveel geld je op je 67ste zou kunnen vergaren als je jouw koffies to-go zou beleggen. Een koffietje buiten de deur lijkt misschien een kleine uitgave, maar het tikt aardig aan wanneer je meerdere keren per week zo’n ‘kleine’ uitgave doet.

Wanneer je op je 25ste al begint met beleggen, heeft je investering genoeg tijd om voor je aan het werk te gaan. Mocht er een crash komen, kan je investering zich nog herstellen voor je met pensioen gaat. Ervan uitgaand dat je met je 67ste met pensioen gaat, je 100 euro per maand belegt en je een rendement van 5% hebt, kun je op je pensioenleeftijd 171.135 euro op je bankrekening hebben staan. Je zou dan 50.400 euro aan havermelk-lattes hebben ingelegd. Wat betekent dat je 120.735 euro hebt verdiend door je geld te beleggen in plaats van te consumeren.

Uhm, say what?! 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.