Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 2 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Wie is Griselda Blanco? Dit is het échte verhaal achter de nieuwe Netflix-show

In de nieuwste Netflix-hit Griselda speelt Sofía Vergara de hoofdrol van de Colombiaanse zakenvrouw Griselda Blanco. De serie is al vanaf 25 januari te zien en het is nu al razend populair. Want.. het verhaal is gebaseerd op een echt persoon. Was Griselda zo’n harde tante? Een grote drugsbazin? Hier lees je het verhaal achter de beruchte Griselda Blanco.

Wie is de échte Griselda Blanco?

Griselda Blanco, (ook bekend onder de bijnamen La Madrina, The Black Widow en The Cocaine Godmother) werd geboren op 15 februari 1943 in Cartagena, Colombia. Blanco had een moeilijke jeugd, waarin er veel mishandeling en seksueel misbruik voorkwam. Niet echt een pretje dus. Griselda trouwde met Alberto Bravo, een cocaïnesmokkelaar van het Medellínkartel. In 1964 emigreerden zij samen met hun kleine kids de Verenigde Staten onder een valse naam en met valse papieren en gingen we wonen in New York, illegaal dus.

Daar gingen ze handelen in drugs, wat zeer succescol was. In april 1975 werd ze aangeklaagd en ze vluchtten terug naar Colombia. Eenmaal terug in het thuisland kreeg Griselda ruzie met haar man over beschuldigingen van diefstal en schoot ze hem dood. Eenmaal ‘verlost’ van haar man keerde ze terug naar de Verenigde Staten en begon eind jaren 1970 haar eigen drugsimperium in Florida. Dat zie je dus ook allemaal in de Netflix-show.

Dit roken, drinken en snuiven acteurs écht in films en series

Oh – Griselda was vóór Alberto ook nog getrouwd. En na Alberto trouwde ze weer, maar die huwelijken liepen ook niet goed af. Voor de mannen dan, want Griselda liet ze gewoon vermoorden. Daarom kreeg ze nóg een bijnaam: La viuda negra, vertaald is dat De Zwarte Weduwe.

Het ging daarna sowieso niet heel goed met haar: in 1998 bekende Blanco schuldig te zijn aan drie aanklachten van moord met voorbedachten rade en werd zij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Tijdens haar ‘loopbaan’ had ze veel vijanden gemaakt zoals je je misschien wel kunt voorstellen en gedurende haar gevangenschap werden drie van haar vier zonen vermoord in Colombia. Yikes.

Pablo Escobar vond ‘t ook maar een enge vrouw, die heeft zelfs een keer over haar gezegd: “The only man I was ever afraid of was a woman named Griselda Blanco.”

Het einde van Blanco

Blanco werd in 2012 op 69-jarige leeftijd doodgeschoten in Medellín, Colombia. Dit werd gedaan door een motorrijder toen ze wegliep uit een slagerswinkel. Deze methode gebruikte ze zelf ook vaak om haar vijanden uit de weg te ruimen, dus alleen maar passend (hoe passend dat ook kan zijn) dat het voor haar ook zo eindigde.

Over de serie Griselda

De Netflix-serie is dus geïnspireerd op het leven van de slimme en ambitieuze Griselda Blanco, die een van de meest winstgevende kartels uit de geschiedenis oprichtte. Met een dodelijke combinatie van onverwachte wreedheid en charme wist Blanco in het Miami van de jaren 70-80 moeiteloos te balanceren tussen zakelijke belangen en familiezaken, wat haar de bijnaam ‘The Godmother’ opleverde. De serie is gemaakt door de makers van Narcos, die een soortgelijk verhaal maakten over Pablo Escobar en de vele kartels in Colombia. Een aanrader!

Meer weten over de nieuwste films-en series? Dat lees je hier.

5 nieuwe films en series op Netflix die je wil zien als je Valentijnsdag op de bank gaat doorbrengen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.