Tessa Ham
Tessa Ham Money 5 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

TikTok is geobsedeerd door deze old-school methode om meer te sparen

Je hebt vast gemerkt dat alles duurder is geworden; van dat wijntje op het terras tot het tanken van je auto. Het is dan ook niet gek dat mensen meer controle over hun geld willen hebben. TikTok heeft daar een oplossing voor bedacht: ‘cash stuffing‘.

Dit is een old-school methode om te budgetteren, die nu nieuw leven in is geblazen.

Wat is cash stuffing op TikTok?

Heb je de viral trend nog niet voorbij zien komen op TikTok, maar kan jij ook wel wat meer controle over je financiën gebruiken? Eigenlijk is cash stuffing niets meer en niets minder dan alleen fysiek geld uitgeven aan je uitgaven.

Wanneer je je salaris gestort hebt gekregen, ga je dus naar de pinautomaat en neem je een vooraf bepaald bedrag op. Dit bedrag verdeel je vervolgens over verschillende enveloppen, die allemaal een verschillende categorie hebben, van ‘boodschappen’ tot ‘horeca’.

@savannahhh.mariee

how I save money! #cashstuffing #cashenvelopes #daveramsey #savingmoney

♬ love. – 𝙨𝙤𝙪𝙭𝙙𝙯.

Het idee is simpel: als je boodschappen gaat doen, neem je geld mee uit de envelop met die naam. Als je een nieuwe broek nodig hebt, pak je geld uit de envelop ‘kleding’. Is het envelopje bijna op? Dan weet je dat je A. zuinig moet gaan leven, en bijvoorbeeld geen kleding meer moet kopen deze maand. Of B. dat je geld uit je envelopje kleding of horeca moet halen, als je boodschappen envelop bijvoorbeeld op is.

Waarom werkt deze methode?

Deze methode om te budgetteren, die ooit het enveloppen budget systeem werd genoemd, werkt om twee verschillende redenen. Allereerst is het idee dat je minder uitgeeft en impulsaankopen voorkomt, als je alleen maar cash geld hebt. Simpelweg omdat je ziet hoeveel je uitgeeft, in plaats van je pinpas tegen het pinapparaat te houden. In andere woorden: het doet meer pijn.

De andere reden waarom mensen op TikTok zo’n fan zijn van cash stuffing, is omdat het een supermakkelijke manier is om te te budgetteren. Je hoeft niet bij te houden hoeveel je uitgeeft aan elke categorie of aan de slag te gaan met Excel-sheets. In plaats daarvan check je gewoon hoeveel er nog in de envelop zit.

Cash stuffing is dus de ideale methode voor mensen die wel meer geld willen overhouden, maar er niet constant mee bezig willen zijn.

Nadelen aan de cash stuffing methode

Oké, dat klinkt allemaal goed. Zijn er dan echt geen nadelen aan cash stuffing? Het enige nadeel dat wij kunnen bedenken is dat we tegenwoordig in een wereld leven die steeds meer digitaal wordt.

Hierdoor gaan we juist eigenlijk steeds minder cash gebruiken. Het wordt nu weer wat teruggedraaid, maar tijdens de pandemie konden we zelfs niet meer overal met fysiek geld betalen.

Wil je wel meer controle over je financiën, maar zie je het cash gedeelte daarom niet zo voor je? Je kunt ook een digitale variant van de methode gebruiken, door een budget app te downloaden. Deze houdt automatisch voor je bij hoeveel je uitgeeft per categorie.

Sommige apps geven je ook de mogelijkheid om limieten in te stellen en sturen je een notificatie als je daar bijna aan zit. Zo voer je de cash stuffing methode van TikTok als het ware digitaal uit, op deze manier stel je een budget op met minimale inspanning. Daar tekenen wij voor!

5 sneaky manieren om gedurende de week te sparen

BuzzFeedCNBC

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.