Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Bizarre Bekentenis 19 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Charlotte (27): ‘Ik lieg dat ik met kerst op vakantie ben, zodat ik niet bij verplichte diners hoef te zijn’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet iedere week een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Deze week doet Charlotte*, van 27 jaar, haar verhaal.

‘Ik lieg dat ik met kerst op vakantie ben, zodat ik niet bij verplichte diners hoef te zijn’

Charlotte is niet de grootste kerst-fan. Ze koestert haar privacy en heeft een hekel aan ‘verplicht gezellig doen’. Zo’n grote hekel, dat ze tegen haar familie liegt om niet bij de kerstdiners te hoeven zijn.

Hi Charlotte, waarom kies jij ervoor om te liegen over jouw kerstplannen?

‘Ik heb echt een bloedhekel aan kerst. Die diners duren ellenlang en de sfeer zit er vaak niet echt in. Sinds mijn ouders gescheiden zijn, op mijn veertiende, is onze familie een stuk minder hecht. Mijn ouders hebben beide een nieuwe partner en om het aardig te zeggen: ik ben niet zo’n fan van hen en hun kinderen. Na vier jaar van het ene naar het andere huis gefietst te hebben, ging ik op min achttiende eindelijk op mezelf wonen. Heerlijk vond ik dat. Nog steeds, trouwens.

Eindelijk een plek voor mezelf, zonder verplichte diner waar de sfeer ontzettend ongemakkelijk is. Ik hield via WhatsApp contact met mijn ouders en ging af en toe met ze lunchen, maar echt langsgaan thuis deed ik niet. Behalve met kerst. ”

En hoe was dat?

“Er hing altijd een gedwongen sfeer. Bij mijn vader wel meer dan bij mijn moeder, maar bij beiden zit ik er niet op mijn gemak. Ineens moeten er 7 gangen gegeten worden, met bijpassende wijnen. En dat vind ik niet zo erg, maar na twee uur tafelen ben ik wel uitgepraat. Ik merkte ieder jaar dat ik onwijs tegen die twee dagen opzag. Dus besloot ik drie jaar geleden niet meer te gaan.”

Wat vertel je dan tegen je ouders?

”Dat ik een paar dagen weg ben met een vriendin van werk. Ik werk op kantoor bij een groot warenhuis, waardoor het de dagen voor kerst altijd bizar druk is. Dit greep ik aan om aan te kondigen dat ik na de hectische decembermaand een paar dagen vakantie nodig heb om te ontspannen. Mijn ouders denken dat ik in Antwerpen ben dit jaar, maar voorgaande jaren was het Parijs en Drenthe.”

Ben je niet bang dat ze erachter komen?

”Het contact met mijn ouders is best oppervlakkig geworden. Dat zorgt ervoor dat ik ze van alles wijs kan maken, zonder dat ze dat in twijfel trekken. Daar hebben ze het ook veel te druk voor.”

Hoe ben je nu van plan je kerstdagen in te delen?

”Ik ben wel van plan om daadwerkelijk te gaan ontspannen. Waarschijnlijk maak ik in de ochtend een wandeling, haal ik daarna een lekkere lunch en plof ik neer op de bank met Netflix – net als voorgaande jaren. Ik heb er nu al zin in.”

*Charlotte haar naam is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.