Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Karlijn over Dry January: ‘Wordt drinken het nieuwe roken?’

Zodra het 1 januari werd, stopten veel van mijn vrienden cold turkey met drinken. Althans, niet meteen om klokslag twaalf uur natuurlijk, want tijdens oud & nieuw werd nog één keer alles uit de kast gehaald. Daarna was het klaar en ging de alcoholvrije maand in, samen met half millenial-Nederland.

En ik geef eerlijk toe: ik heb ook even getwijfeld om op de alcoholvrije-boot te stappen, maar iets hield me tegen. Dat kon de geplande wintersport zijn, de weekendplannen die meestal beneveld worden door de drank of simpelweg niet genoeg wilskracht. Anyhow, dat zegt natuurlijk genoeg over mij.

De komst van de ‘damp lifestyle’

Toch valt me op dat alcoholvrij leven in 2023 een groter topic is dan ooit. Waar enkelingen voorgaande jaren meededen aan Dry January, lijkt het nu wel alsof iedereen meer stilstaat bij zijn/haar/hen eigen alcoholgebruik. Ik ook.

Ineens deden mijn vriendinnen en ik op vrijdagavond borrels met alcoholvrije wijn. Ik wil niet zeggen dat ik een drankorgel ben, maar iedereen die mij een beetje kent weet dat dat een rare occasion is. Toch voelde ik me ontzettend lekker tijdens (en vooral na) de 0.0 vrijdagen – maar nét iets lekkerder op de zaterdagavond met drie drankjes op.

Ik ben niet de enige die zich zo voelt, want als tegenreactie op Dry January is de ‘damp lifestyle’ geboren. In plaats van één maand compleet op de rem, ga je bij deze nieuwe levensstijl zorgvuldiger om met je alcoholgebruik. Je gunt jezelf de lol van een drankje, maar ook het frisse gevoel op zondagochtend. Mindfull drinking noemen ze het ook wel.

Wordt drinken het nieuwe roken?

We weten allemaal dat drinken niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Toch vinden we het té lekker om er helemaal mee te stoppen, dus beperken we het tot de kleine geluksmomentjes in het weekend.

Klinkt bekend, toch? We worden ‘partyrokers’, maar dan met alcohol. Ongeveer 25 jaar geleden was het nog doodnormaal was om te roken in het vliegtuig, bij de kapper en op werk – bijna iedereen deed het. Totdat het langzame besef kwam dat roken onwijs slecht voor je was en dit minder genormaliseerd moest worden.

Here we are in 2023, waar veel minder mensen roken en sommigen af en toe een sigaretje opsteken om ervan te genieten op de momenten die het verdienen. Is alcohol op dezelfde weg?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.