Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Daten 29 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Oplichting via datingsites steeg vorig jaar met 75%: zo voorkom je dat jij slachtoffer wordt van datingfraude

De datingscene á 2024 lijkt soms wel een mijnenveld. Op zoek naar de liefde kom je datingtrends als love bombing, breadcrumbing en date stacking tegen. Maar in het allerergste geval val je voor een fraudeur. Wij vertellen je hoe je de signalen van datingfraude herkent.

In 2023 is datingfraude fors gestegen. Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook financiële schade hebben geleden.

De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt € 7.644.870,-. Dit is een stijging van ruim €3.000.000 ten opzichte van 2022, toen de schade € 4.381.565 bedroeg. Het gemiddelde schadebedrag per persoon in 2023 is ongeveer € 30.000.

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van datingfraude

Een gebroken hart én je geld kwijt? Dat wil je vermijden.

Research, research, research

Controleer de naam en/of foto van de persoon in een online zoekmachine. Geen hits op de naam? Dit kan een indicatie zijn dat het niet om een echt persoon gaat. Heb je de foto’s van je match op verschillende websites gevonden? Dit kan ook een indicatie van fraude zijn.

Eerst zien, dan geloven

Vraag je date om een videogesprek. Weigert de persoon om via video te communiceren of elkaar in het echt te ontmoeten? Dan kan dit een indicatie zijn dat het een nepprofiel is.

Deel je ervaringen

Vertel je vrienden en familie over de persoon met wie je contact hebt en luister naar hun mening. Advies van anderen kan voorkomen dat emoties de overhand krijgen. Een objectieve blik is erg handig als het gaat om de liefde.

Ga niet overstag

Het klinkt voor de hand liggend, maar stuur de persoon geen geld of cadeaubonnen en ga geen financiële transacties aan. Hoe geloofwaardig het ook klinkt, vragen om geld en spullen is al één grote red flag.

Vanaf 6 februari draait er op Tinder een campagne die je live laat zien hoe je fraudeurs herkent. Dus mocht je daten via Tinder, dan wil je deze online cursus zeker even meepakken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.