Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Graspollen zijn terug: 7 tips om deze periode door te komen als je last hebt van hooikoorts

Wie dacht dat de hooikoorts dit jaar lang uitbleef, kreeg deze week een keiharde realitycheck – inclusief snot, rode ogen en een jeukend gehemelte. De graspollen staan in bloei en dat is voor mensen met hooikoorts slecht nieuws. Dankzij deze zeven tips kom jij deze periode iets beter door.

Want hoe lekker dat zomerse weertje ook is, het is wel zo prettig om nu een keer wél ongeschonden uit de strijd te komen. Zonder jeukende ogen en volle zakdoeken.

Het graspollenseizoen is gestart

Voor veel mensen is het één van de minder leuke periodes van het jaar: de start van het pollenseizoen. Dit is de periode waarin bepaalde pollen (stuifmeel) van bomen, grassen of onkruiden zich in de lucht verspreiden, wat kan leiden tot klachten als je allergisch bent voor deze pollen. Op dit moment zijn het vooral de graspollen die aanwezig zijn. En laat dat voor velen nu net de grootste boosdoener zijn.

Hoe kom je het pollenseizoen zo goed mogelijk door?

Als jij een jaarlijkse hooikoortsklant bent, dan slik je waarschijnlijk ook pillen tegen je pollenallergie. Toch houden deze de klachten nooit helemaal weg en wordt je er wat duf van. Niet echt lekker als je energiek en gefocust de dag door wil komen.

Dus, wat kan je nog meer doen om deze periode zo fijn mogelijk te maken voor jezelf? Er zijn een paar simpele dingen die je kan doen.

  1. Eet dagelijks een theelepel rauwe honing van de lokale imker uit jouw omgeving.  
  2. Neem een douche voordat je gaat slapen om de pollen van je af te spoelen.  
  3. Smeer vaseline of kokosolie aan de binnenkant van en rondom je neus zodat de pollen je slijmvliezen moeilijker bereiken.  
  4. Vermijd histaminerijke voeding zoals zuivel, oude/belegen kaas, tomaten, spinazie, champignons, droge worst, varkensvlees en sojasaus.  
  5. Eet meer histamineverlagende voeding zoals wilde vis, verse biologische groenten en fruit, jonge kaas, eidooiers, kokosolie en glutenvrije granen.
  6. Check de pollenkalender. Hier kan je bijhouden wanneer de pollenplanten bloeien, hoe ze eruitzien en hoeveel stuifmeel er vandaag in de lucht is.
  7. Vermijd pollen/contact met stuifmeel zoveel mogelijk, zet een zonnebril op bij mooi weer de pollen je ogen niet kunnen bereiken en ga een dagje naar het strand in plaats van naar het bos als het stuifmeel rondvliegt door de lucht.

Helpt het dragen van een mondkapje tegen hooikoorts?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.