Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 12 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Van ‘stigma smashing’ tot ‘cosmic coupling’: dit worden de grote datingtrends van 2024

Terwijl de laatste swipes, matches en dates van 2023 momenteel plaatsvinden, nemen wij alvast een kijkje in de toekomst. Datingapp Fruitz deed onderzoek* naar de datingtrends die ons te wachten staan in 2024. Van ‘Pal Power’ tot ‘Self-Love Renaissance’: het belooft weer een boeiend datingjaar te worden.

Met 2024 die voor de deur staat, blikken we vooruit naar wat het nieuwe jaar op liefdesgebied en qua datingtrends voor ons in petto heeft.

Dit worden de grote datingtrends van 2024

Ontdek de zes datingtrends die ons dateleven in 2024 zullen bepalen hieronder.

1. Wanderlove

Wanderlove is één van de datingtrends in 2024 die de (liefdes)kaart opnieuw tekent. Nederlandse Gen Z-ers zoeken steeds meer de liefde buiten de vertrouwde stadsgrenzen. Ondanks dat er nog steeds wordt gedacht dat langeafstandsrelaties minder kans op succes hebben, wijst het onderzoek uit dat maar liefst 67,2% van de Nederlandse Gen-Z daters bereid is om te verhuizen naar een andere stad voor de liefde.

Verbluffend genoeg overweegt zelfs vier op de tien (40,7%) een sprong over de grenzen naar een ander land. Volgens ruim de helft (57,7%) bieden de fysieke beperkingen van een langeafstandsrelatie zelfs kans tot meer emotionele intimiteit, iets wat Gen Z heel belangrijk vindt.

2. Self-Love Renaissance

Gen Z ontvangt met open armen een nieuw dating tijdperk: Self-Love Renaissance. Deze generatie staat bekend om haar nadruk op selflove. Maar liefst ruim de helft van de Nederlandse Gen Z daters (65%) neemt actief de tijd voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Opvallend is dat 84,4% van hen overtuigt is dat het ontwikkelen van zelfliefde een gunstige invloed heeft op de kwaliteit van een relatie. In het komende jaar staat Self-Love Renaissance dan ook hoog op de agenda, waarbij selflove met recht op de eerste plaats komt in de zoektocht naar gezonde en bloeiende connecties.

3. Cosmic Coupling

Al eeuwenlang zoekt de mensheid haar toevlucht tot de sterren. Het lijkt erop dat ook de Gen Z-generatie haar weg gevonden heeft naar deze trend. Een kwart vindt dat bepaalde sterrenbeelden beter bij elkaar passen. Dit is een interessante ontwikkeling die het komende jaar centraal zal staan, met een diepgaande verkenning van hoe astrologie een rol kan spelen in zowel ons dateleven als ons dagelijks bestaan.

4. Swouple Era

Wist je dat Amerikaans onderzoek aantoont dat maar liefst één op vijf stellen jonger dan dertig elkaar online vindt? Echter ervaren velen nog steeds een zekere verlegenheid bij het vertellen van hun liefdesverhaal, maar het is opvallend dat de jongere generatie zorgt voor een broodnodige shift: maar liefst 78,9% van de bevraagden durft zonder aarzeling te vertellen dat ze hun (ex-)partner hebben ontmoet via een app. Bereid je dus maar voor, want 2024 wordt overduidelijk het jaar van de swouples.

5. Pal Power

In 2024 worden onze vrienden onmisbaar gezelschap tijdens ons datingavontuur en spelen ze de rol van perfecte sidekick. In een wereld waarin het sociale leven zich steeds meer online afspeelt, worden we ook steeds opener over onze digitale ontmoetingen.

Een opmerkelijke 74% van de ondervraagde Gen Z voelt zich comfortabel om alle ins en outs van hun datingleven met vrienden te bespreken. Daarbovenop gelooft 84,6% dat het gezond is om relatieperikelen te bespreken met vrienden en zelfs 71,8% Nederlandse Gen Z geeft aan dat effectief te doen. Ruim de helft van de Nederlandse Gen Z (53,5%) is er stellig van overtuigd dat hun vrienden precies weten welke eigenschappen ze zoeken in een partner. Het is dus niet gek dat we ons in 2024 nog meer zullen laten leiden door onze vrienden op vlak van daten en hun advies zullen opvolgen om de juiste date te vinden.

6. Stigma Smashing

Gen Z, bekend om het doorbreken van taboes, zet deze trend krachtig voort in de datingwereld. Bijna de helft van hen (45,7%) identificeert zich als ruimdenkend in hun keuze van datingpartners en intieme relaties. Opvallend is dat  bij 55,4%  de overtuiging leeft dat seksualiteit uniek is en niet in strikte categorieën past.

Voor 52,5% is het zelfs van groot belang dat de samenleving seksuele diversiteit en inclusiviteit omarmt, zoals de representatie in boeken en films of onderwijs op scholen. Binnen de Nederlandse Gen Z voelt de helft  zich comfortabel genoeg om openlijk te praten over hun seksualiteit en verlangens. Deze open-minded trend gaat ook verder dan de traditionele opvattingen over seks, waarbij niet alleen penetrerende (83,3%), orale (68%) en anale seks (66,9%) als belangrijk worden beschouwd, maar ook handseks (48,3%) en het gebruik van seksspeeltjes (44%) worden erkend als integrale aspecten van seks. De jongere generatie herdefinieert wat seks inhoudt, en omarmt seksualiteit en intimiteit als iets veelzijdigers en subjectievers.

 

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Fruitz tussen 6 en 20 november 2023 bij 1000 Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.