Jana Witteman
Jana Witteman Werk & Carrière 3 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

De maximale hypotheek met het salaris van een verpleegkundige

Het woningtekort in Nederland houdt aan. En ondanks nieuwe huurwetten en voorrangsregelingen, blijft het vinden van een woning lastig. Ook – en misschien wel juist – voor mensen met cruciale beroepen. Dit is de maximale hypotheek met het salaris van een verpleegkundige.

In verschillende gemeentes worden voorrangsregelingen in het leven geroepen die ervoor moeten zorgen dat leraren, verpleegkundigen en agenten een betaalbare woning kunnen vinden. Zo werden er onlangs in Purmerend 48 nieuwe huurwoningen opgeleverd, waarvan er twintig bestemd zijn voor zorgpersoneel.

Salaris van een verpleegkundige

Een opleiding tot verpleegkundige wordt steeds minder populair, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit jaar startten er 20 procent minder verpleegkunde-studenten op het mbo en 26 procent minder op het hbo. Eerder dit jaar sprak Corine Latour, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde in het Radio 1-journaal van een ‘kleine ramp’

Maar welk salaris verdien je eigenlijk als verpleegkundige in Nederland? Dat is afhankelijk van verschillende factoren zoals het opleidingsniveau, wel of geen specialisme en het aantal jaar werkervaring. Daarnaast kun je als verpleegkundige allerlei kanten op: de psychiatrie, het ziekenhuis, de GGD of het verpleeghuis. Ook die verschillende werkplekken kunnen van invloed zijn op het salaris.

 ZorgspecialismeMinimum salarisindicatie (bruto)Maximum salarisindicatie (bruto)
IC-verpleegkundige (fwg 55/60, cao ziekenhuizen)3.606 euro 5.746 euro 
Jeugdverpleegkundige (schaal 8-9, cao SGO)3.014 euro
4.941 euro
Longverpleegkundige (fwg 55, cao ziekenhuizen)3.606 euro
5.084 euro

Psychiatrisch verpleegkundige (fwg 45/50, cao ggz)
2.870 euro4.263 euro
Verpleegkundige gehandicaptenzorg (cao gehandicaptenzorg)2.025 euro3.738 euro
Verpleegkundige ggz (cao ggz)2.121 euro4.295 euro
Verpleegkundige ouderenzorg 2.422 euro 4.426 euro
Verpleegkundige in het ziekenhuis mbo2.554 euro3.468 euro
Verpleegkundige in het ziekenhuis hbo2.756 euro4.391 euro
Wijkverpleegkundige2.068 euro3.819 euro

Bron: BKV Jobs, arbeidsbemiddelaar zorg

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van salarisindicaties per zorgspecialisme. De bedragen refereren naar een bruto maandsalaris, op basis van de verschillende cao’s. In de praktijk kunnen salarissen altijd afwijken, de genoemde bedragen zijn indicaties.

De hypotheek van een verpleegkundige

Voor de schatting van de maximale hypotheek gaan we uit van een hbo-geschoolde verpleegkundige werkzaam in het ziekenhuis. Het indicatiesalaris ligt in dit specifieke voorbeeld tussen de 2.756 en 4.391 euro bruto per maand.

Voor de berekening van de maximale geschatte hypotheek nemen we het midden van deze indicatie: zo’n 3.572 euro. Op basis van dat maandsalaris gaan we uit van een bruto jaarsalaris van 42.864 euro (zonder vakantiegeld). De geschatte maximale hypotheek komt in dat geval uit op een bedrag van 203.833 euro, gebaseerd op de maximale hypotheek rekentool van Independer. In dat geval geldt er een rente van 3,73 procent tegen een rentevaste periode van 10 jaar, met een looptijd van 30 jaar. En dat bedrag ligt ver onder de gemiddelde huizenprijs. Die lag het eerste kwartaal van dit jaar op een bedrag van ruim 430.000 euro.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.