Metro
Metro Money 18 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Hanna (31): ‘Ik loste in een jaar tijd 25.000 euro af van mijn studieschuld’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan iemand anders. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Hanna (31), die in een jaar tijd 25.000 euro afloste van haar studieschuld.

Functie: Verpleegkundige
Netto salaris: 2.200 euro

De Spaarrekening van Hanna

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„1.000 euro.”

Ben je daar blij mee?

„Ja. Ik weet dat het weinig is, maar het is met een reden. Dit is namelijk de laatste maand waarin ik mijn studieschuld versneld aflos. Dan heb ik in bijna drie jaar mijn hele studieschuld afgelost, terwijl ik er eigenlijk vijftien jaar over mag doen.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Momenteel spaar ik dus niet, maar vanaf volgende maand wil ik iedere maand hetzelfde bedrag sparen als wat ik hiervoor afloste. Dat is rond de 1.250 en 1.500 euro.”

Haal je wel eens geld van je spaarrekening?

„Alleen als ik te veel heb gebudgetteerd en toch in de problemen kom aan het einde van de maand. Ik vul mijn spaargeld dan weer aan tot de 1.000 euro zodra ik mijn salaris krijg.

Eigenlijk houd ik de Dave Ramsey-methode aan die veel gebruikt wordt in de Verenigde Staten. De Amerikaan Dave Ramsey is een financieel adviseur die aanraadt eerst een noodpotje van 1.000 euro te sparen en daarna zo snel mogelijk je schulden af te lossen.

Hij heeft een stappenplan ontwikkeld om mensen met financiële problemen er bovenop te helpen.”

Waarom heb je ervoor gekozen om je studieschuld versneld af te lossen?

„Ik werd geïnspireerd doordat ik merkte hoeveel invloed de studieschuld had op het aanvragen van een hypotheek. Ik voelde me daardoor belemmerd. Daarnaast hoorde ik veel verhalen van mensen om me heen die hun studieschuld als normaal beschouwden en als iets waar ze toch nooit vanaf zouden komen.

‘Een huis kopen zit er niet in’, hoorde ik vaak. Ik ben artikelen gaan lezen van fuckdiestudieschuld.nl en keek soms iets te veel naar Dave Ramsey’s video’s op YouTube. Anderhalf jaar geleden heb ik het geld dat ik had gespaard gebruikt om een deel van mijn studieschuld af te lossen en besloten de rest versneld af te lossen.

Eerst met kleine bedragen, waardoor ik het zelf nog niet echt merkte in mijn portemonnee en toen met steeds grotere bedragen. Doordat het bedrag kleiner werd op de website van DUO, werd ik ook weer gemotiveerd om nog meer af te lossen. Uiteindelijk doe je het voor jezelf. Alles wat weg is, hoef je in de toekomst niet meer af te lossen. Dat geeft vrijheid.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„In het verleden niet, maar nu ben ik best trots op mezelf. Ik vertel het niet aan onbekenden, maar mijn familie weet wel dat ik mijn studieschuld van bijna 30.000 euro bijna heb afgelost.

Het is toch een flink bedrag en ik wil er niet over lopen pochen. Maar 25.000 euro in een jaar aflossen, dat vind ik wel goed van mezelf.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Het mooiste was natuurlijk geweest als ik geen studieschuld had gehad. Maar doordat ik deze wel heb, ben ik financieel volwassen geworden. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en voel me veel lichter en vrijer nu ik weet dat ik geld kan besteden op de manier waarop ik wil. Ik ben daarom erg benieuwd waar ik over een jaar of over bijvoorbeeld twee of drie jaar sta.”

Wat is je beste spaartip?

„Eigenlijk heb ik meerdere spaartips. Ik lees wel eens quotes of adviezen van ‘rijke mensen’, die aanraden voor de lange termijn te plannen. Ik ben het daarmee eens: een plan voor de lange termijn is heel belangrijk.

Bedenk waar je over tien jaar wil staan op financieel gebied. Wil je op hetzelfde punt zijn waar je nu bent? Of wil je nu wachten met bepaalde aankopen, zodat er straks meer mogelijkheden zijn?

Daarnaast raad ik ook aan om een extra rekening te openen voor de boodschappen. Zo heb je goed zicht op wat je iedere maand écht besteedt aan de boodschappen. Ik schrik er nog steeds van hoe makkelijk ik geld uitgeef in de supermarkt.

Dan moet ik weer op de rem trappen, goed kijken wat er nog in huis is en alles opmaken. Alleen als het echt niet anders kan haal ik geld van mijn spaarrekening voor de boodschappen.”

Dit artikel is eerder verschenen op Metronieuws.nl. Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.