Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Fashion 21 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

De torenhoge ‘martelhakken’ zijn terug, maar waarom?!

Er is een nieuwe obsessie gaande in de wereld van de catwalks en de Fashion Weeks: de torenhoge ‘martelhakken’. Modellen struikelen, vallen, verdraaien hun enkel en doen midden op de catwalk de schoenen uit. Waarom zijn deze hakken tegenwoordig weer zo aanwezig in de mode, terwijl de functionaliteit en het plezier van het dragen ver te zoeken is?

Sky high stilletos: fashion above function.

Terug in de tijd

De torenhoge hakken zijn altijd al aanwezig geweest in de mode, maar na een periode vol muiltjes en ballerina’s zijn de ontwerpers weer helemaal in de ban van deze torenhoge trend. Mode bestaat altijd uit terugkerende stijlen waar vervolgens een verfrissende twist aan gegeven wordt. En dit keer zijn de martelhakken aan de beurt.

De sky high hakkentrend is terug te brengen naar de 2000s, toen de Bratz-platforms en Vivienne Westwood-hakken enorme trendsetters waren. De platformhakken waren niet meer weg te denken uit de mode-industrie en door de jaren heen zijn de schoenen nooit werkelijk weg geweest. Echter nemen de modehuizen het tegenwoordig een stapje verder met bijna ondraagbaar hoge heels.

Modehistorici over de schoenentrend

Modehistoricus Einav Rabinovitch-Fox denkt dat de comeback van de trend alles te maken heeft met de pandemie. Vrouwen willen zich, na menige tijd thuis te hebben gezeten in joggingpakken en sloffen, weer vrouwelijk voelen. Binnen dit plaatje passen de vrouwelijke hakken perfect.

In een gesprek met Elle vertelt de modehistoricus: “Dit is geen verrassende stap in de mode-industrie. Het is vaker in het verleden gebeurd en daardoor weten ze dat ze hier winst uit kunnen halen. Elke keer dat er een periode is van verschuiving naar comfort en functionaliteit, is er ook een tegenreactie die het onpraktische terugbrengt. Zowel in de jaren 1920 als na de Tweede Wereldoorlog kenden we zulke periodes.”

Modellen laten de enkels hard werken

Ondertussen zijn er al veel beroemde situaties waarin modellen struikelen over de schoenen en vallen op de catwalk. Eén van de meest bekende is de val van Naomi Campbell tijdens de Vivienne Westwood show in 1993.

martelhakken vivienne westwood 1993 Naomi cambell
Naomi Campbell tijdens de Fashion Week in Parijs (1993).  ANP

Valentino kan er ook wat van. Tijdens de Haute Couture show op 26 januari viel een groot aantal modellen op de catwalk. Model Kristen McMenamy hield hier een iconisch moment aan over: na het vallen op de catwalk deed ze de hakken uit, gooide ze aan de kant en liep met opgeheven hoofd en op blote voeten verder.

martelhakken valentino Kristen McMenamy
Model Kristen McMenamy gooide haar schoenen uit en ging op blote voeten verder. ANP

Martelhakken als everyday wear

Een goede hak kan een vrouw ontzettend zelfverzekerd laten voelen and we love that. Maar dan hebben we het niet over de hakken waar zelfs modellen mee vallen. Hoe mooi de meeste torenhoge stappers ook kunnen zijn, menig vrouw is het er mee eens dat we onszelf niet hoeven te martelen met het dragen van té hoge stilleto’s. Of we de trend in de dagelijkse streetwear veel terug gaan zien is nog maar de vraag, maar wij houden het in ieder geval bij een iets aardigere optie voor onze enkels.

Is Bad Bunny de nieuwe vriend van Kendall Jenner?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.