Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Seksualiteit 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Demiseksueel zijn: wat betekent dat precies?

In de tijd van nu laat seksualiteit zich niet langer onderverdelen in de drie bekendste oriëntaties: hetero-, bi- en homoseksualiteit. Er is veel meer te ontdekken en te kennen. Zoals demiseksualiteit, bijvoorbeeld. Weet jij niet precies wat dit inhoudt? Wij leggen het met alle liefde aan je uit.

Mensen die demiseksueel zijn zeggen zich lang ‘tussen wal en schip’ gevoeld te hebben, totdat ze erachter kwamen demiseksueel te zijn.

Wat betekent demiseksueel?

Het woord ‘demi’ betekent ‘half’ in het Latijn. Vertaald is het dus half-seksueel. Mensen die demiseksueel zijn, voelen alleen een seksuele drift bij personen met wie zij een emotionele band hebben.

Hierdoor voelen demiseksuele mensen amper primaire seksuele aantrekkingskracht met betrekking tot het uiterlijk, maar enkel een secundaire, waarbij innerlijk een veel belangrijkere rol speelt. Zij voelen zich juist primair aangetrokken tot het karakter en secundair tot het uiterlijk.

Dit betekent ook dat je demiseksueel kan zijn in combinatie met een andere seksuele oriëntatie. Bijvoorbeeld demiseksueel en homoseksueel. Of demiseksueel en panseksueel.

Het verschil tussen aseksueel, demiseksueel en een laag libido

Demiseksualiteit wordt door velen gekoppeld aan aseksualiteit. Onterecht, dus. Wanneer iemand aseksueel is, heeft diegene geen enkele behoefte tot seks. Die drive is niet aanwezig.

Demiseksuele mensen hebben wél een seksdrive, alleen werkt die net iets anders dan bij hetero-, bi- of homoseksuele mensen. Mensen die demiseksueel zijn, kunnen veel verlangen naar seks ervaren, maar dat verlangen verschijnt pas na een sterke emotionele band met een persoon.

Nog een misverstand is dat demiseksualiteit hetzelfde is als een laag libido. Bij demiseksualiteit gaat het juist om de aantrekkingskracht (die een meer nodig heeft dan een knappe kop of een goed lijf) in plaats van een laag libido, terwijl een laag libido inhoudt dat het lustgehalte laag is. Een laag libido kan veroorzaakt worden door externe factoren, zoals hormonen en stress.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.