Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Seksualiteit 2 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Meer zelfvertrouwen in bed? Seksuologe Eveline Stallaart geeft praktische tips

Voel je je soms onzeker tussen de lakens of durf je niet aan te geven wat je fijn vindt? Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Uit De Nationale Seksenquete van EasyToys blijkt dat 42% van de mensen niet makkelijk over seks praat met hun (seks)partner. Open communiceren draagt bij aan het verkleinen van de orgasmekloof. Om hierbij te helpen deelt seksuologe Eveline Stallaart vijf tips om je zelfvertrouwen in bed een boost te geven.

Meer zelfvertrouwen in bed zorgt ervoor dat jij je wat meer kan laten gaan. Niet alleen in je eigen acties, maar ook in het aangeven wat je wel en niet fijn vindt. Oftewel, je krijgt er een beter seksleven van.

Vijf praktische tips voor meer zelfvertrouwen in bed

1. Praat erover

Communicatie is key, ook in de slaapkamer. Voel je je onzeker of heb je bepaalde wensen? Gooi het op tafel. Het delen van je verlangens en zorgen kan niet alleen je band met je partner versterken, maar ook je zelfverzekerdheid een boost geven. En wie weet, misschien ontdek je wel nieuwe dingen die jullie allebei fantastisch vinden. Eveline Stallaart geeft aan: “Het belangrijkste is dat wij als vrouw ook bewust zijn dat we mogen ontdekken wat onze wensen en grenzen zijn. Dat we niet enkel onze partner plezieren, maar dat we ook ons eigen plezier voorop stellen. Meer voelen en minder denken.” 

2. Go solo

Ken je lichaam en wees niet bang om te experimenteren. Solo-sessies kunnen je veel leren over wat je lekker vindt en hoe je het ultieme genot kunt bereiken. Wanneer je weet wat je fijn vindt, kun je dit gemakkelijker communiceren naar je partner. Bovendien, het verkennen van je eigen seksualiteit is niet alleen nuttig, maar ook super leuk! Experimenteer met een speeltje om te ontdekken op welke plekjes jij graag aangeraakt wordt. Vandaag is de Mei Masturbatiemaand begonnen waarin je jezelf kan challengen op allerlei vlakken. Een digital detox bijvoorbeeld, waarbij de uitdaging is om te masturberen waarbij je enkel je eigen fantasie gebruikt. Geen beeldmateriaal dus. Een extra reden voor wat solo playtime.

3. Vergroot je kennis

Weten is meten, en dat geldt ook voor seks. Lees boeken, bekijk educatieve video’s of volg workshops over seksualiteit. Hoe meer je weet, hoe zelfverzekerder je je zult voelen. Het is tijd om de mythes te ontkrachten en te leren wat echt werkt. Plus, het kan je nieuwe ideeën geven om uit te proberen.

4. Zelfzorg en zelfliefde

Lief zijn voor jezelf is essentieel. Werk aan je zelfbeeld en zelfliefde. Doe dingen die je gelukkig maken en waar je je goed bij voelt. Of het nu gaat om lichaamsbeweging, meditatie of het dragen van lingerie waarin je je onweerstaanbaar voelt, het is allemaal goed. Wanneer je je goed voelt over jezelf, straal je dat uit en voel je je vanzelf zekerder in bed.

5. Realistische verwachtingen

In een wereld waar alles perfect lijkt te moeten zijn, kan de druk op seksuele prestaties behoorlijk hoog oplopen. Laat porno of andere onrealistische standaarden je beeld niet vertroebelen. Echte seks is rommelig, grappig en allesbehalve perfect. En dat is juist het mooie ervan. Accepteer dat niet elke vrijpartij even bijzonder zal zijn, maar dat elke ervaring jullie dichter bij elkaar brengt en je helpt te groeien in je seksualiteit.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.