Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze items aapte H&M na van andere designers voor hun nieuwste collectie

Vorige week werd duidelijk dat de Zweedse modeketen, H&M, die wereldwijd fast fashion produceert en verkoopt, een andere fast fashion modeketen, SHEIN, aanklaagt voor het kopiëren van hun ontwerpen. Ironisch, aangezien dit iets is waar H&M zich ook zelf al jaren schuldig aan maakt. Zo ook in hun huidige collectie: deze ontwerpen uit de nieuwste collectie hebben ze nageaapt van andere designers.

De pot verwijt de ketel…

Van droomstukken tot wegwerpkleding

Terwijl we jaar op jaar en seizoen op seizoen vol bewondering naar de schitterende en originele ontwerpen kijken tijdens de Fashion Weeks, weten we ook dat deze droomstukken vaak buiten ons bereik liggen. Fast fashion ketens zoals H&M en SHEIN staan erom bekend deze designerstukken na te maken en te verwerken in hun enorme, wereldwijde collecties. Deze collecties hebben een veel lagere prijs, maar daar staat dan ook tegenover dat de kwaliteit stukken lager is, dat het zeker niet duurzaam is, dat de arbeidsomstandigheden van de makers hoogstwaarschijnlijk niet is om over naar huis te schrijven én dat het dus geen origineel stuk is uit een met veel creativiteit en liefde ontworpen collectie.

Vele designers hebben fast fashion ketens al aangeklaagd in een poging om de kopieën te laten stoppen, maar helaas zonder veel resultaat. Des te opvallender dat H&M, een van de ergste van allemaal, SHEIN nu aanklaagt voor hetgeen dat ze zelf zo vaak bij anderen doen. Voor deze items liet H&M zich zogenaamd “inspireren” door andere designers:

1. Witte sjaal met grafische print

Waar de sjaal met de signature print van Toteme herkenbaar en van zijde is, is de sjaal van H&M eigenlijk gewoon een namaaksel, van polyester. Toch kun je met deze namaak-variant waarschijnlijk heel gemakkelijk hetzelfde effect in je look creëren.

Links: Zijden sjaal van Toteme, €210.
Rechts: Satijnen sjaal met print van H&M, €12,99.

Toteme sjaal H&M

2. Gatenkaas-blouse

Hollands trots Claes Iversen kleedt al jarenlang diverse binnenlandse en internationale beroemdheden en royals. Een van de meest herkenbare elementen in zijn collecties zijn ringen die tussen de stof in gewerkt worden. H&M heeft zich hoogstwaarschijnlijk hierdoor laten inspireren en heeft dit momenteel verwerkt in een overhemdblouse.

Links: T-shirt van Claes Iversen, prijs op aanvraag
Rechts: Blouse van H&M, €59,99.

Blouse met ringen van H&M en Claes Iversen
Claes Iversen & H&M

3. Schoudertasje

Dat de totebags van onder andere Dior en Prada al meerdere seizoenen ongegeneerd nagemaakt worden, is inmiddels wel bekend. Toch bereikt de kopie van deze schoudertas nieuwe hoogten. Zoek de verschillen.

Links: Leren handtas met triangelprint van Prada, €2200.
Rechts: Jacquardgeweven schoudertas van H&M, €25,99.

Schoudertasje van Prada en H&M
Prada en H&M

4. Cropped blouse

Ook de uberpopulaire Jacquemus is sinds de afgelopen jaren een geliefd ontwerper om na te maken voor vele fast fashion merken. Bij vele designs zullen we nooit weten of het nou echt om een kopie of meer om inspiratie gaat.

Links: Blouse van Jacquemus, €490.
Rechts: Blouse van H&M, €19,99.

 

 

Blouse van Jacquemus en H&M
Jacquemus & H&M

5. Lekker oversized

Bomberjassen zijn een mooi voorbeeld van identieke items, die waarschijnlijk helemaal niet per se van elkaar nageaapt zijn. Soms is er nou eenmaal een bepaald modebeeld, waar vele merken op in spelen, waardoor ze overeenkomstige designs maken. Helemaal wanneer je in het zelfde segment en voor een vergelijkbare doelgroep bestaat, zoals H&M en Shein, is de kans natuurlijk groot dat er overlap is.

Links: Oversized bomberjack van The Frankie Shop, €389.
Rechts: Oversized bomberjack van H&M, €129.

Bomberjack van The Frankie Shop en H&M
The Frankie Shop & H&M

Hebben! Dit zijn de mooiste dupes van designermerken die nu in de winkel liggen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.