Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Body & Mind 12 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Dirty wellness’ is de gebalanceerde beweging tegen de onhaalbare levensstijlen die we op TikTok zien

Wie aan de healthy kant van TikTok is beland, weet hoe aesthetic de levens van verschillende wellness girlies eruit zien. Maar iedere dag om 07:00 naar reformer pilates, nooit meer alcohol drinken en alleen maar raw foods eten? Dat is voor velen niet haalbaar. Gelukkig is er dirty wellness: de trend voor iedereen die zich ook graag eens laat gaan.

In verschillende ‘day in the life’ video’s zien we hoe vrouwen met een gezonde levensstijl vroeg opstaan voor een wandeling, weinig eten en veel sapjes drinken, in hun journal schrijven in plaats van TikTokkend in bed liggen en vooral alles wat niet goed voor lichaam en geest is uitsluiten. Maar hoe realistisch is zo’n levensstijl?

Dirty wellness als gebalanceerde tegenbeweging

Wellness trends komen en gaan — en met de maand worden we met z’n allen steeds gezonder. Althans, zo lijkt het. Want hoewel we soms pretenderen aan de slag te zijn met onze mentale en fysieke gezondheid, werken we die progressie in het weekend ook net zo hard weer weg. Om ons vervolgens weer schuldig te voelen.

Natuurlijk zijn er mensen wiens lichaam écht een tempel is, die echt nooit meer drinken, die echt heel gezond eten en die zich echt houden aan een Spartaans sportschema. Sommige mensen lukt dat nu eenmaal — en sommigen ook niet. Ben jij iemand die hiermee worstelt? Dan is dirty wellness waarschijnlijk de trend voor jou.

@emmavkarlsson

Balance is everything 🏋🏼‍♀️🧘🏼‍♀️🥒🍟🎞🛌🍺 #wellness #aesthetic #balancedlifestyle #selfimprovement #wellnesstok #morningroutine #hpsustainablesounds #takeanairbreak #thatgirl #fördig

♬ original sound – Josh Devine

Wat is dirty wellness?

Als je zulke gepolijste versies van wellness voorgeschoteld krijgt online, is het makkelijk om te vergeten dat het verbeteren van je gezondheid en welzijn geen 24/7 commitment hoeft te zijn. Bij dirty wellness gaat het om balans. Het gaat om het idee dat er een aantal grijze gebieden zijn, zelfs voor de meest constante sportschoolbezoeker of de meest toegewijde aan mindfulness — en voor iedereen daar tussenin.

Denk aan het moment dat health queen Gwyneth Paltrow toegaf weleens een sigaret te roken. “It’s what makes life, finding the balance between cigarettes and tofu” zei ze. Of denk aan het wijntje dat je ‘s avonds met vriendinnen drinkt, na een actieve en gezonde dag te hebben gehad.

Wellness gaat niet over strenge regels of beperkende maatregelen, maar over het creëren van duurzame gewoonten die je leven verbeteren. Dirty wellness gaat om het levenslustige randje, dat glanst om een gezonde levensstijl — en waar jij je daarna niet schuldig over hoeft te voelen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.