Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion 9 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is de betekenis achter het ‘Sleeping Beauty’ thema van The Met Gala

Het Met Gala is een van de meest prestigieuze evenementen in de modewereld. Elk jaar wordt er een thema aan het evenement uitgekozen en die van aankomend jaar is gisteren ein-de-lijk bekendgemaakt. In dit thema gaan de celebrities dit jaar op The Met Steps verschijnen en dit is het verhaal erachter.

Met de naam Sleeping Beauty dachten we al precies te weten wat het thema was. Toch steekt het nét even anders in elkaar.

Bekendmaking thema The Met Gala 2024

Vannacht (Nederlandse tijd) werd het thema van het Met Gala 2024 bekendgemaakt. Een moment waar wij elk jaar weer enorm naar uitkijken. Vanaf de bekendmaking kan het fantaseren over de mogelijke outfits namelijk beginnen. Het thema heeft de naam ‘Sleeping Beauty: Reawakening Fashion’ gekregen, wat de vertaling is voor het sprookje Doornroosje. Achter alle verwachtingen die we van dit thema eigenlijk al hadden, schuilt een nog veel diepere betekenis, die het nog veel specialer maakt.

The Sleeping Beauty

Sleeping Beauty heeft namelijk een nieuwe betekenis gekregen. Het ‘Costume Institute’ van The Met – ook wel The Metropolitan Museum of Art – heeft een enorm archief vol met bijzondere mode-kunstwerken die barsten van de ambacht. Vijftig exemplaren hiervan zijn te fragiel om ooit opnieuw gedragen te worden, je raad het al: dit zijn de Sleeping Beauty’s.

Slapende mode als levende kunstwerken

Het thema van het gala, dat ook meteen de opening is van de nieuwe modetentoonstelling in het museum is daarom een uitnodiging om opnieuw verbinding te maken met de tentoongestelde werken, zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren: met levendigheid, met dynamiek en uiteindelijk met het leven. ‘Sleeping Beauty’ is dus een link voor de kunstwerken die weer tot leven worden gebracht.

Een extra knipoog naar het sprookje is dat de kledingstukken die te fragiel zijn om op paspoppen tentoongesteld worden, in Doornroosje-achtige glazen “doodskisten” liggend zullen worden geshowd.

De tentoonstelling zal worden opgedeeld in drie delen: land, zee en lucht. Deze onderdelen zijn een ode aan de natuurlijke materialen die op talloze manieren worden gebruikt om innovatieve kledingstukken te creëren.

Was Kim Kardashian de inspiratie voor het thema?

Het concept achter het thema van het jaar doet ons ergens verdacht veel aan denken. Kim Kardashian verscheen namelijk bij het Met Gala van 2023 in een jurk van Marilyn Monroe, wat enorm veel controverse en ophef heeft veroorzaakt. De jurk was namelijk eigenlijk niet te dragen zonder het schade toe te doen. We zouden zomaar denken dat al deze ophef heeft gefungeerd als de inspiratiebron voor het thema van dit jaar.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.