Redactie
Redactie Mentale Gezondheid 29 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Klaar met het gevoel altijd beter te moeten zijn? Dit is de ‘betterment burnout’

We leven in een tijdperk waarin we voor ons gevoel altijd beter moeten zijn en doen, als je het datingapp ‘Bumble’ vraagt. Dat levert uiteindelijk weinig goeds op. Zij bombardeerden het verschijnsel tot de ‘betterment burnout‘.

Hoewel Bumble zich specifiek richtte op vrijgezellen die op zoek zijn naar de liefde, is de ‘betterment burnout‘ volgens Dr. Caroline West, Seks & Relatie Expert bij de app, toepasbaar op meerdere aspecten van het leven.

Betterment burnout: altijd beter moeten zijn

Wie steevast op 1 januari een ellenlange lijst met goede doelen opstelt, kan daar volgens experts beter mee stoppen. Altijd maar beter willen worden, leidt uiteindelijk namelijk vaak tot een ongelukkig gevoel. In Nederland zou het volgens Bumble om 1 op de 4 vrijgezellen gaan die altijd op zoek zijn naar verbetering in de breedste zin van het woord. Van gezonder leven tot ‘succesvol’ zijn: die constante drang naar verandering kan juist ongelukkig maken.

“Gecombineerd met de voortdurende vergelijkingen op sociale media leidt dit tot die burnout. De samengestelde online persoonlijkheden van collega’s en beroemdheden dragen bij aan een gevoel van persoonlijke ontoereikendheid, wat resulteert in een eindeloze zoektocht naar ons perfecte zelf,” aldus Dr. West.

Dat ongelukkige gevoel komt niet alleen door die vergelijking met anderen op social media, maar ook door niet na te komen verwachtingen. Wie in één keer talloze goede voornemens verzint, kan deze onmogelijk allemaal volhouden. Bovendien zorgt altijd beter willen worden volgens psycholoog Dr. Becky Spelman voor een gebrek aan zelfvertrouwen en vermoeidheid.

Omgaan met dit gevoel

Aan Stylist geeft Dr. Spelman tips om ermee om te gaan. Volgens haar is het vooral verstandig om beter worden in kleine stapjes te doen. Én afvallen én een nieuwe baan én nieuwe vrienden maken én tegelijkertijd beginnen met gezond(er) eten, is waarschijnlijk te veel hooi op je vork. “Focus eerder op progressie dan op perfectie en vier kleine overwinningen,” aldus Dr. Spelman.

Ook het limiteren van je socialmediagebruik en jezelf omringen met mensen die je steunen, helpt een boel. En hoewel deze tip misschien makkelijker klinkt dan gedaan, is het volgens de psycholoog belangrijk om te allen tijde lief voor jezelf te blijven. Besef dat groei niet in één dag gebeurt en dat waar je nu staat, ook oké is.

Gaan we terug naar dat datingleven, waar Bumble het onderzoek oorspronkelijk op baseerde, dan komen daar gelukkig ook hoopgevende cijfers uit. Hoewel een kwart van de ondervraagden dealt met die ‘betterment burnout’, vond een even groot aandeel zelf al een oplossing. 1 op de 4 vrijgezellen richt zich namelijk liever op plezier dan op zelfverbetering. Vooral onder Gen Z’ers en millennials is duidelijk: gelukkig worden zou het einddoel moeten zijn, niet alsmaar beter worden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.