Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 30 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Dit is waarom je jetlag erger is als je richting het oosten reist

Iedereen die ooit een verre reis heeft gemaakt heeft jammer genoeg kennis moeten maken met het fenomeen jetlag. Nadat je een nacht hebt doorgehaald in het vliegtuig lig je toch om drie uur ‘s ochtends klaarwakker in je bed en ben je einde middag helemaal op.

Misschien is het de globetrotters onder ons wel eens opgevallen dat wanneer ze richting het oosten reizen, ze vaak last hebben van een ergere jetlag dan wanneer ze naar het westen reizen. Tot voor kort was het een mysterie waarom dit het geval is, maar een onderzoek dat werd gepubliceerd in The New York Times heeft het antwoord.

Volgens het onderzoek heeft dit te maken met de hypothalamus, het deel van de hersenen dat gaat over ons hormoonstelsel, zenuwstelsel en de hypofyse. Elke 24 uur geven de speciale cellen in dit gedeelte van het brein een signaal af aan ons lichaam of het dag of nacht is. Dit doen ze gebaseerd op de hoeveelheid licht die ze innemen uit onze omgeving. Wanneer we met het vliegtuig door tijdzones reizen raken de cellen simpelweg van slag, wat resulteert in de welbekende jetlag.

Oké, maar waarom is het dan erger als we van west naar oost reizen? Ons lichaam heeft een interne klok die ietsje langer duurt dan 24 uur, wat betekent dat het voor ons lichaam makkelijker is om richting het westen te reizen en de dag uit te rekken dan het is om richting het oosten te reizen en de dag in te korten.

https://www.nsmbl.nl/de-beste-tips-om-een-jetlag-te-verslaan/

My Domaine

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.