Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Entertainment 26 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit roken, drinken en snuiven acteurs écht in films en series

Carrie Bradshaw rookt zich suf in Sex and the City, Jordan Belfort snuift zich kapot in The Wolf of Wall Street en de Peaky Blinders zitten de hele dag door aan de fles. Niet het echte spul, uiteraard. Dit roken, drinken en snuiven acteurs daadwerkelijk in films en series.

Na al die jaren is het mysterie dan eindelijk ontrafeld, want je dacht toch zeker niet dat acteurs onder invloed filmen?

Sigaretten in films en series

Vanaf de jaren ’70 tot begin jaren ’90 waren sigarettenfabrikanten gretig om hun rookwaar te laten zien in films. Acteurs rookten in het pre-Netflix tijdperk nog echte sigaretten op de set.

“You used to be able to call up a company and say, ‘I’m doing a movie and need cigarettes,’ and they would send you a case,” legt Jeff Butcher uit in een interview met Upvoted. Hij was rekwisiteur voor onder meer de films Click, The Wrestler en Requiem for a Dream. “For the movie Mystery Train, I remember getting a giant case of Silk Cut cigarettes and we all smoked them.”

Tegenwoordig zijn er nauwelijks nog acteurs die echt roken in films en series. Neem reclameman Don Draper uit de serie Mad Men. Er zijn weinig scènes te bedenken waarin hij géén sigaret rookt. Maar John Hamm, die de rol van Draper vertolkt, is alles behalve een roker.

Op de set van Mad Men werden dan ook Ecstasy Smokes gerookt. En nee, dat zijn geen sigaretten waarvan je gaat knuffelen op een dansvloer. Het gaat om kruidensigaretten, puur gemaakt van niet verslavende materialen. Nog steeds licht schadelijk, maar lang niet zo erg als echte sigaretten. “We made cigarettes, hand-rolled them with a machine using chamomile tea. So he smoked tea,” vertelt Butcher.

Cocaïne in films en series

Je zou denken dat acteurs in films niet echt snuiven, maar ze werken wel degelijk een poeder naar binnen. Vroeger was melkpoeder een populaire vervanger van coke, tegenwoordig snuiven eigenlijk alle acteurs inositol. Dit is een vitamine B-poeder dat nagenoeg exact dezelfde structuur heeft als cocaïne. Inosotol wordt ook wel versneden met echte cocaïne om het volume te vergroten. Naast vitamine B-poeder wordt ook calcium gebruikt als fake coke.

Het snuiven van vitamine B-poeder geeft overigens wel een lichte energiestoot. Micky Rourke was tijdens de opnames van The Wrestler zelfs compleet van slag van het spul. “Are you sure there’s nothing in this, I feel like I’m getting a lift?”, vroeg hij. Ook in de Netflix-serie Narcos wordt vitamine B-poeder gebruikt.

Over de geniale maffiafilm Scarface, tegenwoordig ook op Netflix te zien, ging lang het gerucht dat Al Pacino in zijn rol als Tony Montana echte cocaïne snoof, omdat hij na de film nog tijden lang last had van zijn neus. Maar het bleek toch echt om het snuiven van melkpoeder te gaan. Al Pacino zei daarover dat het spul “completely messed up his nasal passages for years afterward.” Misschien toch niet zo onschuldig…

Wiet in films en series

In Amerikaanse films en series waarin joints gedraaid worden, wordt vaak gebruikt gemaakt van legal bud van International Oddities. Dat bedrijf verkoopt verschillende soorten nepwiet, die niet van echt te onderscheiden zijn. Volgens het bedrijf krijg je een lichte high van de legal bud, maar niet genoeg om het werk onmogelijk te maken.

Verder wordt er gebruik gemaakt van kruidentabak, oregano of gedroogde basilicum. Al lijkt dit iets minder op het echte spul. Tegenwoordig heb je echter steeds meer rekwisietenbedrijven als Independent Studio Services, waar je ook kilo’s nepwiet kunt bestellen.

Drank in films en series

Heel simpel: in plaats van heldere sterke drank wordt gewoon water gebruikt, donkere dranken als whisky worden meestal vervangen door lauwe thee en bier door alcoholvrij bier of ijsthee met koolzuur. Rode wijn wordt vaak vervangen door cranberrysap.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo wordt er in de Britse serie Coupling door Patrick – gespeeld door Ben Miles – regelmatig Guinness gedronken. Dit zwarte bier is alleen zo moeilijk na te maken, dat de regisseur en en acteur besloten om het maar bij echt bier te houden. En het verhaal gaat dat Brad Pitt en Edward Norton echt dronken waren toen ze golfballetjes op omliggende gebouwen mikten in Fight Club.

Nog een uitzondering is Shia LeBeouf, die zelf heeft gezegd dat toen hij een drankstoker speelde in Lawless, hij altijd dronken was, zodat hij met rode ogen en een opgeblazen gezicht op de set kon verschijnen.

Heroïne in films en series

In de meeste films waarin heroïne wordt gespoten, gaat de regisseur net voor het moment door naar een andere scène of wordt er gebruik gemaakt van valse naalden. Later worden via computer-generated imagery (CGI) vloeistof en naalden toegevoegd.

Er zijn ook films waar wel degelijk iets wordt ingespoten. In dat geval gaat het om fysiologisch water. Dit is een onschadelijke vloeistof die ingespoten kan worden zonder gevolgen. Er zijn bedrijven die dit aanbieden voor films en series. Het spul moet ingespoten worden door iemand met een verpleegkundige opleiding.

Nu hebben we eindelijk opheldering over al die films en series waar absoluut niet met mate wordt gebruikt. Het is allemaal nep, lieve mensen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.