Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Entertainment 5 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Educate yourself – Deze documentaires, series en films over racisme moet je gezien hebben

Als gevolg op de moord van George Floyd vorige week, spreken veel mensen zich – online en offline – uit tegen racisme. Afgelopen dagen waren er protesten in verschillende steden, werd #BlackoutTuesday in het leven geroepen en plaatsten veel mensen een zwart vlak op Instagram. Toch komt echte verandering pas als we onszelf echt gaan onderwijzen. Niet alleen nu anti-racisme trending topic is, maar altijd.

Het is belangrijk om te weten waar je het over hebt en er bewust van te worden. Daarom delen wij de beste documentaires, series en films over racisme, white privilege en black history.

1. 13th

Deze Netflix-documentaire is van regisseur Ava DuVernay. De titel van de documentaire verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet. In 1865 werd daarmee de afschaffing van de slavernij bekrachtigd, maar wat veel mensen niet weten is dat hetzelfde amendement de overheid in staat stelde om veroordeelden als onvrijwillige arbeidskracht (lees: slaaf) in te zetten.

De confronterende documentaire laat aan de hand van cijfers en verschillende interviews zien dat zwarte Amerikanen leven in een vorm van moderne slavernij. 13th is een must watch om je bewuster te worden van de geschiedenis van racisme in Amerika en de vorm die dat vandaag de dag nog heeft. Te zien op Netflix.

2. When They See Us

Wederom een krachtige miniserie van Ava DuVernay. In 1989 werd een jogger aangerand en verkracht in Central Park in New York. When They See Us vertelt het waargebeurde verhaal van vijf jongeren die beschuldigd worden van deze misdaad. Naar de jongens wordt ook wel verwezen als de Central Park Five.

Het laat zien wat er in Amerika gebeurt als je zwart bent en hoe je moet vechten voor je onschuld. De jongens vochten van 1989 tot 2002 voor hun onschuld en vrijheid. Uiteindelijk kwam er in 2014 een akkoord met de stad New York. When They See Us grijpt je aan en laat je niet meer los. Te zien op Netflix.

3. I Am Not Your Negro

James Baldwin schreef in 1979 een brief aan zijn agent waarin hij ‘Remember This House’ pitchte. Het moest een revolutionair, persoonlijk boek worden over het leven en de moord op drie van zijn goede vrienden: Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King, Jr. Hij begon met het boek maar overleed in 1987 met slechts dertig pagina’s. Filmmaker Raoul Peck maakt met I Am Not Your Negro af wat James Baldwin begonnen is. Te zien op Cinetree, YouTube Movies, iTunes, Amazon Video en Google Play.

4. 2doc: Wit is ook een kleur

In de 2doc: Wit is ook een kleur legt Sunny Bergman bloot waarom witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Met behulp van een black doll/white doll-experiment Bergman achter de rol die de westerse cultuur en beschaving vormt. Te zien op NPO Start.

5. 2doc: Verdacht!

In de 2doc: Verdacht! doen veertien Nederlanders een boekje open over hun ervaringen met politiecontroles en etnische profilering. De documentaire laat een bizar beeld zien en toont de impact van etnisch profileren. Er is weinig vertrouwen in de politie en nog belangrijker: het doet pijn. Te zien op NPO Start.

6. Time: The Kalief Browder Story

Time: The Kalief Browder Story gaat over Kalief Browder. Een jonge scholier uit Bronx die drie jaar in een gevangenis – zonder veroordeeld te zijn – doorbracht op Rikers Island. Hij werd op 16-jarige leeftijd beschuldigd van het stelen van een rugzak en zijn familie kon de borg van $900 niet betalen. Te zien op Netflix.

7. Just Mercy

Ter dood veroordeeld worden enkel en alleen omdat je zwart bent, het overkomt Walter McMillian. McMillian belandt op death row voor de moord op een witte stadsgenote. Advocaat Bryan Stevenson zet zijn tanden in de zaak. Alles wijst erop dat McMillian onschuldig is, maar hem vrij krijgen blijkt nog niet makkelijk in een omgeving waar vijandigheid en racisme overheerst. Waargebeurd en zeker de moeite waard om te kijken. Te zien op Pathé Thuis.

8. Explained | The Racial Wealth Gap

In de serie Explained worden concepten uitgelegd. De 16-minuten durende aflevering over The Racial Wealth Gap in Amerika is dan ook een absolute must watch. De aflevering kijkt naar hoe slavernij en ongelijkheid heeft geleid tot discriminatie en racisme. En hoe zorgt discriminatie en racisme ervoor dat Afro-Amerikaanse burgers minder kansen hebben? Dat zie je in deze aflevering. Te zien op Netflix en YouTube.

9. Who Killed Malcom X?

Activist Abdur-Rahman Muhammad gaat in Who Killed Malcom X op zoek naar de details rondom de moord op Malcom X. De controversiële en invloedrijke zwarte leider werd in 1965 vermoord. Hij streedt voor de rechten van de zwarte bevolking en tegen racisme. Te zien op Netflix.

10. Dear White People

Dear White People volgt het verhaal van Afro-Amerikaanse studenten Coco, Troy, Kelsey, Joelle, Lionel, Reggie en Samantha. Hoe ervaren zij het studentenleven op een witte campus? De serie legt worstelingen over identiteit, racisme en liefde bloot, maar ook grote problemen en vraagstukken. Te zien op Netflix.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.