Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mentale Gezondheid 11 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de effecten van decemberstress op je huid

Echt, we vinden de most wonderful time of the year hártstikke gezellig, maar de feestdagen in december kunnen ook veel stress met zich meebrengen. En helaas – dat kan je terug zien in jouw gezicht. We vertellen je er alles over.

Eerste kerstdag naar je schoonouders, daar eten, maar voor het ontbijt op tweede kerstdag weer naar huis want jouw ouders willen samen ontbijten, en dan ‘s middags nog naar je vriendengroep… de Kerstdagen kunnen stressvol zijn. Het liefst wil je óveral bij zijn (want FOMO) en wil je overal je gezelligste ik zijn. Het resultaat: stress.

Een beetje stress is niet erg, vooral niet als het tijdelijk is. Maar wist je dat te veel stress van invloed kan zijn op jouw huid en haar? Dus herken je de onderstaande issues met jouw huid, dan is het misschien tijd om even een stapje terug te doen.

De invloed van stress op jouw huid

1. Acne

Een manier waarop stress terug te zien valt in jouw gezicht, is acne. Jouw huid kan door stress geïrriteerd raken, en dat is bijvoorbeeld terug te zien in een gevreesde outbreak. Merk je dat je snel een rode huid krijgt, zoals blozende wangen, een rood neusje of rode oren? Ook dit kan een effect van stress zijn.

2. Wallen onder je ogen

Wist je dat stress ervoor zorgt dat je minder goed in slaap kunt vallen? Dat komt doordat het stresshormoon het aanmaak van het slaaphormoon remt. Geen goed teken voor de donkere kringen onder je ogen, want we weten allemaal hoe die wallen tevoorschijn komen als je een nacht (of meer) niet lekker geslapen hebt.

Door deze TikTok-hack verdwijnen je wallen als sneeuw voor de zon

3. Droge huid

Door stress kunnen de cellen die de huid vet en gehydrateerd houden afnemen. Hierdoor is onze huid in stressvolle periodes vaak wat doffer en droger.

4. Huidveroudering

Op de lange termijn kan jouw huid sneller verouderen door stress. Door stress breekt er namelijk sneller collageen af, wat het bindweefsel is dat deels zorgt voor een soepele huid. Kortom: van stress krijg je sneller rimpels.

5. Haarverlies

Heb je echt een lange periode last van stress, dan kan je dat zelfs terugzien in de hoeveelheid haar op jouw hoofd. Veel stress kan zorgen voor haaruitval.

6. Vetter haar

Ook jouw hoofdhuid kan reageren op jouw stresslevels. Heb je een periode veel stress, dan kan dat zorgen voor de aanmaak van meer olie. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je een vettere hoofdhuid krijgt. Ook kan jouw hoofdhuid meer gaan jeuken tijdens stressvolle periodes.

Belangrijker nog: hoe voorkom je het?

Om de bovenstaande effecten van stress op jouw huid te voorkomen, is er simpelweg maar één oplossing: minder stress hebben. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak heb je jouw stresslevels niet in de hand.

Wat je wél in de hand hebt, is een stukje mentale gezondheid. Plan rustmomentjes voor jezelf in, een uurtje me time per dag. Doe een hobby waar je gelukkig van wordt. Of dat nu borduren, een spelletje zoals Animal Crossing spelen, of een half uurtje dansen op guilty pleasure muziek is.

Zorg er daarnaast altijd voor dat je voldoende slaap krijgt. Slaap is zo belangrijk – leg dus ‘s avonds je telefoon weg, minimaal een uur voordat je wilt gaan slapen. Bouw de dag langzaam af en zorg ervoor dat je goed in slaap kunt vallen. Je wilt minimaal 7 uur per nacht slapen, het liefst zelfs 8 uur.

De 3 do’s en don’ts om te onthouden als het gaat om self-care

GLAMOUR UKDr. Jetske Ultee

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.