Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Entertainment 24 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Egypte is woedend over de nieuwe serie ‘African Queens: Queen Cleopatra’ op Netflix

Waarschijnlijk draait Cleopatra zich om in haar graf, want 2050 jaar nadat zij op deze aardbol leefde is er een discussie gaande over haar huidskleur in een serie. De nieuwe Netflix documentaireserie African Queens: Queen Cleopatra is nog niet eens uitgekomen en nu al heeft de serie heel Egypte tegen zich. Dit alles draait om de huidskleur van de actrice die de rol gaat vertolken.

Not a good look, Netflix.

Egypte snapt keuze niet

10 mei staat de documentaireserie gepland om in première te gaan op Netflix, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Adele James zal de rol van Cleopatra vertolken, maar de keuze voor een actrice van kleur schoot in het verkeerde keelgat van zowel Egyptenaren als historici. Al jarenlang is er woordenstrijd over de huidskleur van Cleopatra, omdat er geen werkelijk bewijs is om deze aan te tonen.

Queen Cleopatra

Jada Pinkett-Smith is de producent van de serie. Zij was van tevoren al bewust van het gesteggel rondom de huidskleur van Cleopatra en wilde vervolgens graag zwarte vrouwen representeren. Deze insteek valt echter verkeerd bij verschillende historici. Zij zijn van mening dat voor representatie van mensen van kleur het geen goede zet is om Cleopatra te gebruiken.

Egyptoloog Zahi Hawass over de keuze

In een exclusieve column voor Arab News werd de discussie besproken door Zahi Hawass, Egyptoloog en voormalig antiek minister van het land. Zijn statement luidde: ‘Cleopatra was not black. As well documented history attests, she was the descendant of a Macedonian Greek general who was a contemporary of Alexander the Great’.

Wat is waarheid?

De discussie over African Queens: Queen Cleopatra is er een om de wenkbrauwen bij op te trekken, want zowel historici als de bevolking weet niet zeker of Cleopatra van kleur was of niet. Of het dan een betere zet was geweest om iemand die niet van kleur is de rol te laten vertolken, dat is een vraag zonder antwoord.

Ondertussen in Egypte

Het land heeft laten weten deze documentaireserie niet te ondersteunen. Wanneer de serie online zal komen, zal deze op de Egyptische Netflix niet te zien zijn. Er doen zich ook plannen de ronde dat Egypte Netflix uit het land wil verbannen zodra ze de serie alsnog online zetten, aangezien Netflix dan mee zou werken aan black-washing en het vals representeren van bevolkingen.

Gaan we de serie nog wel te zien krijgen?

Voor nu staat de African Queens: Queen Cleopatra nog steeds klaar om 10 mei in première te gaan. Hoe het vervolgens verder gaat met Egypte en de reacties op de serie is nog maar de vraag.

Kijkers hebben geen positief woord over voor de nieuwe Netflix-serie Obsession

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.