Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Life 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze voedingsmiddelen zorgen voor een minder pijnlijke menstruatie

Het is weer de tijd van de maand: je menstruatie staat op de planning. Je blijft het liefst de hele dag op de bank liggen met een warme kruik tegen je buik en een chocoladereep in je hand. Helaas hebben we verplichtingen, waardoor we op een andere manier met onze menstruatie moeten dealen. Daarom vertellen wij jou welk eten kan zorgen voor minder heftige menstruatieklachten.

En ja, chocolade hoort daar óók bij.

1. Chocolade

Een van de bekendste menstruatie-cravings is toch wel chocolade (wanneer hebben we daar nou geen trek in?). Een gezonde versie hiervan is pure chocolade. Pure chocolade verzadigt niet alleen de cravings tijdens je menstruatie, maar bevat ook veel magnesium en laat dat nou net helpen tegen krampen.

2. Zout eten

Tijdens de menstruatie snakken we vaak naar zout eten, maar het probleem hiermee is dat zout het opgeblazen gevoel, waar je tijdens je menstruatie last van kunt hebben, nog erger maakt. Zout zorgt er namelijk voor dat je meer vocht vasthoudt. Probeer daarom eens zoutarme alternatieven, zoals het zelf maken van French fries of ongezouten popcorn. Beter voor je, maar nog steeds erg lekker.

3. Calciumrijk eten

Calcium moet de klachten van het premenstrueel syndroom verminderen. Als je last hebt van PMS-symptomen is het een goed idee om calcium-rijke producten zoals broccoli, sojabonen en garnalen te eten. Door dit eten moeten klachten als vocht vasthouden, depressie, pijn en stemmingswisselingen afnemen.

4. Saffraan

Saffraan moet eveneens PMS-symptomen verlichten. Het kruid verhoogt de serotoninespiegels, die meestal vóór de menstruatie juist dalen. Een onderzoek wijst uit dat zelfs door 20 minuten aan de kruiden te ruiken de symptomen al verminderen. De kruiden zijn goed te combineren met de Spaanse en Indische keuken en dus heerlijk bij paella, curry of soep. Saffraan is wel duur, maar a little goes a long way.

5. Vis

Omega-3-vetzuren, die je veel in vis vindt, zijn ontstekingsremmers. Hierdoor verlicht het eten van vis je menstruatiekrampen. Daarnaast bevat het proteïne, ijzer en een lading aan mineralen en vitaminen die ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert en je beter gehumeurd bent. Het is dus zeker een goed idee om zalm, tonijn, sardines en ansjovis op het menu te zetten als je ongesteld bent.

6. Vlees

Tijdens je menstruatie verlies je veel bloed, waardoor je vatbaarder bent voor bloedarmoede. Dit komt doordat je naast bloed ook veel ijzer verliest, wat kan zorgen voor een ijzertekort. Het is dus erg belangrijk om proteïne- en ijzerrijk te eten. Hieronder valt vooral mager rood vlees, maar ook kip, kalkoen, eieren, nootjes, linzen en zaadjes zijn erg ijzerrijk.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.