Tessa Ham
Tessa Ham Money 16 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

‘Ik heb een side hustle als Twitch-streamer en verdiende in 2,5 maand 1.850 euro aan donaties’

Misschien heb je weleens van Twitch gehoord; een platform waarop mensen kunnen kijken naar livestreams van gamers. Eén van die gamers is Femke. “Het voelt nog steeds gek als iemand 100 euro aan mij doneert”, vertelt ze aan NSMBL.

Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: Femke Meijboom (24), die zo’n tien maanden geleden begon met streamen op Twitch.

Twitch streamen als side hustle

Femke is auteur. Op 24-jarige leeftijd heeft ze al twee non-fictie boeken uitgegeven en er staan nog een aantal fantasy boeken op de planning. Daarnaast verdient ze haar geld door teksten te schrijven en socialmediabeheer te doen. Bijna een jaar geleden is daar ook Twitch streamen bijgekomen.

Femke gaat drie avonden per week live op Twitch voor twee à drie uur. Twee keer in de week om een game te spelen en één keer om gewoon te kletsen met kijkers. “Twitch is vooral een platform waar je naar gameplay kunt kijken”, legt ze uit. “Van schietspellen tot Mario Kart en zelfs Kolonisten van Catan; het komt allemaal voorbij.”

Ze leerde Twitch kennen toen een acteur uit een Netflix-serie vertelde dat hij ook op het platform streamde. “Ik keek zo’n anderhalve maand zelf, toen ik mijn boeklancering digitaal wilde vieren”, zegt ze. “Ik kon dat met Instagram Live, YouTube of Twitch doen. Om het uit te proberen ben ik live gegaan op Twitch. Toen ben ik eigenlijk nooit meer gestopt.”

Geld verdienen met Twitch

Met Twitch kun je op verschillende manieren geld verdienen, legt Femke uit. “De main source van inkomen is dat mensen zich op je kunnen abonneren”, zegt ze. “Als sub kijk je onder andere zonder advertenties, krijg je meer kans bij winacties en krijg je sneller kanaalpunten. Hiermee kun je mij bijvoorbeeld een koprol laten doen. Daarnaast heb je de Twitch-valuta Bits die aan je gegeven kunt worden. Elke 100 Bits zijn ongeveer een euro waard.” Ze benadrukt dat Twitch de helft van deze inkomsten inhoudt om het platform draaiende te houden.

Ten slotte zijn er de donaties. Als Twitch-streamer kun je een spaardoel aanmaken – in Femke’s geval een game PC – en kijkers kunnen dan hiervoor doneren. “Sommige Twitch-streamers specificeren dat spaardoel helemaal niet, maar als ik zo’n groot bedrag vraag van mijn kijkers wil ik heel duidelijk maken wat ik met het geld ga doen.”

Femke Meijboom op Twitch
Femke Meijboom op Twitch

Het voelt nog steeds een beetje raar als mensen doneren, vertelt ze. “Mijn moeder schrok laatst echt toen ik 450 euro aan donaties had gekregen tijdens één stream”, zegt Femke. “En pas doneerde iemand maar liefst 100 euro. Dat ik mijn spaardoel van 1.850 euro in 2,5 maand heb gehaald met zo’n 50 subs en 700 volgers, betekent echt dat mijn gunfactor heel hoog is.” Femke heeft de onderdelen van haar game PC inmiddels gekocht.

Reacties van haar omgeving

Niet iedereen in haar omgeving snapt dat mensen geld doneren omdat Femke games speelt. “In mijn familie betekent hard werken je handen vuil maken”, zegt Femke. “Mijn oma noemde het bedelen en mijn tante zat met open mond te luisteren toen ik het laatst uitlegde.”

Haar vader vroeg haar laatst of ze niet iets moest ‘teruggeven’ aan de mensen die doneerden. “Toen zei ik: nee hoor, pap. Ik zit in de raarste outfits, met coltrui aan en capouchon op, te streamen”, zegt ze. “Het gaat echt om het gezellige kletsen.”

Dat haar kijkers zoveel geld willen doneren, komt voornamelijk omdat ze echt haar best doet om iedereen individueel aandacht te geven, denkt ze. “Ik wil het zo persoonlijk mogelijk maken en echt de connectie opzoeken”, zegt Femke. “Ik ben ook helemaal niet goed in gamen, dus we kunnen samen lachen. Het is gewoon entertainment.”

Twitch streamen geen side hustle meer

Vroeger speelde Femke wel games als de Sims en Nintendogs, maar ze had al bijna tien jaar niet gegamet toen ze aan de slag ging als Twitch-streamer. Inmiddels ziet ze het streamen, naast het schrijven, echt als iets waar ze naartoe wilt met haar bedrijf. “Ik doe het nu met zoveel plezier dat ik er ooit meer dan een side hustle van wil maken en toffe dingen wil ondernemen met de community”, zegt ze.

“Het schrijven en streamen blijken elkaar mooi aan te vullen”, vertelt Femke. “Als ik een moeilijke scène heb geschreven, is het heel fijn om ‘s avonds plezier met je community te hebben. En ik haal ook weer inspiratie uit de verhalen van de mensen die ik spreek.”

Tot nu toe heeft ze al het geld dat ze met Twitch heeft verdiend geïnvesteerd in het bedrijf, aan bijvoorbeeld schermen en een toetsenbord. “Nu wil ik mezelf ook salaris gaan uitbetalen. Naast het streamen maak ik ook content voor TikTok om nieuwe subs aan te trekken. Alles bij elkaar ben ik er toch een goede dag per week mee bezig.”

‘Ik verdien een ton per jaar’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.