Tessa Ham
Tessa Ham Money 10 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

‘Ik verdien een ton per jaar’

Een ton per jaar verdienen, dat willen we allemaal wel. Maar hoe pak je dat in hemelsnaam aan? In het boek ‘De route naar 100.000 euro per jaar‘ neemt schrijfster en ondernemer Suzanne van Duijn ons mee in haar eigen reis naar die ton, waarin mindset een belangrijk onderdeel bleek te spelen. “Ik heb van alles gedaan, van hypnose tot ijsbad”, vertelt ze aan NSMBL.

Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: Suzanne van Duijn, die een boek schreef over haar reis naar 100.000 euro per jaar verdienen.

Van uurtje-factuurtje naar schaalbaar verdienmodel

In 2016 besloot Suzanne het roer om te gooien en haar baan in loondienst op te zeggen. Ze wilde meer vrijheid en meer van de wereld zien, dus besloot ze te gaan freelancen. Dat kon immers waar ze maar wilde; of dat nou hier in Nederland was, of ergens op een tropisch strand. “Met het freelancen verdiende ik best een prima salaris”, zegt ze. “Ik verdiende onder modaal, maar kon er van rondkomen. Toch ging het me op een gegeven moment tegenstaan dat ik eigenlijk een slaaf van mijn klanten was.”

In theorie kan je als ondernemer een stuk meer verdienen dan in loondienst. Je bent immers je eigen baas en bepaalt zelf hoeveel je vraagt aan klanten. Maar als je uurtje-factuurtje werkt (jezelf als het ware elk uur van je werkweek ‘verhuurt’), pakt dat niet altijd op die manier uit. Want werk je niet? Dan komt er ook niets binnen. Bovendien zijn op een gegeven moment de uren in je week op.

“Ik kon als freelancer wel meer verdienen”, zegt Suzanne. “Maar dat betekende ook twee keer zo hard werken. Dat moest ook anders kunnen.” Na drie jaar de longen uit haar lijf te werken als freelancer, besloot ze daarom op zoek te gaan naar verdienmodellen die ze kon opschalen, zoals het verkopen van e-books en cursussen. Deze maak je één keer en kan je vervolgens eindeloos verkopen. Maar ja, dan moet je ze wél verkopen.

Suzanne van Duijn
Fotograaf: Jacinta Simons

De route naar 100.000 euro per jaar

Dat is waar het idee voor haar boek ‘De route naar 100.000 euro per jaar‘ ontstond. “Ik was op dat moment steeds meer geïnteresseerd in het onderwerp geld en was net begonnen met beleggen en mijn rubriek ‘Zij verdient een ton’ op mijn blog Vrije Meid“, zegt ze. “Hierin interviewde ik vrouwen – en later ook mannen – die al een ton verdienden. De uitgever van mijn eerste boek, Kosmos Uitgevers, was geïnteresseerd in het onderwerp geld, maar ik voelde mij bij lange na nog geen expert. Toen ontstond het idee: wat nou als we juist een boek maken over mijn reis naar die 100.000 euro toe?”

Naast het interviewen van mensen die dat doel al bereikt hadden, dompelde Suzanne zich door middel van boeken helemaal onder in de wereld van geld, ondernemen en money mindset. Haar eigen boek was een mooie stok achter de deur om alles op alles te zetten om die ton te bereiken. In haar reis naar 100.000 euro per jaar, deed ze bijvoorbeeld een ijsbad, een hypnose, een familieopstelling en breath work (ademwerk) sessies. Ook nam ze een business coach in de hand, ging ze naar een stilteretraite en deed ze losse coachingsessies op het gebied van bijvoorbeeld zelfliefde.

“Ik kwam er al snel achter dat een goede mindset erg belangrijk is”, zegt ze. “Natuurlijk moet je als ondernemer goede verdienmodellen en goede marketing hebben – met alleen mindset kom je er niet. Toch is jezelf leren kennen; waar ben je goed in, waar houd je jezelf tegen, net zo’n belangrijk onderdeel van een ton per jaar verdienen.” Suzanne dacht altijd dat ze een goede mindset had. “Maar het is heel lastig om je eigen beperkende overtuigingen te zien, je blinde vlekken.”

Dat er veel beperkende overtuigingen over geld zijn, merkt Suzanne ook nu haar boek te koop is. “Er hangt zoveel schaamte en taboe rondom het onderwerp. Ik word weggezet als geldwolf en krijg reacties dat geld niet gelukkig maakt”, zegt ze. “Alsof je moet kiezen tussen geld verdienen en gelukkig zijn. Ik wilde meer vrijheid, niet meer mijn tijd verkopen. Die ton is daar eigenlijk een gevolg van. Het is nooit een doel an sich geweest.”

Suzanne van Duijn met boek 'De route naar 100.000 euro per jaar'
Fotograaf: Daisy de Pater

Is het haar gelukt?

Ik hoor het je denken: maar is die ton omzet verdienen Suzanne uiteindelijk gelukt? “In oktober 2021, vlak voor mijn boek naar de drukker ging, bereikte ik de 100.000 euro”, zegt ze lachend. In haar boek, dat sinds begin december te koop is, neemt ze je mee in hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen. “Ik ben heel eerlijk en transparant”, zegt ze. “Van het laatste jaar deel ik bijvoorbeeld elke maand mijn omzet en kosten, ook als ik een maand verlies draaide. Je ziet niet alleen wat goed, maar ook wat minder goed ging.”

De meest gestelde vraag naar aanleiding van haar boek is of ze even in één zin kan vertellen hoe je die 100.000 euro per jaar gaat verdienen. “Wat is de quick fix?”, zegt ze. “Maar die is er niet. Je kunt snel stappen zetten en bijvoorbeeld in twee jaar die ton bereiken. Maar veel mensen vinden dat al te lang. Hoewel ik meer vrijheid heb en minder hoef te werken dan als ik uurtje-factuurtje had gewerkt, moest ik alsnog hard werken voor die ton. Je moet echt aan de slag.”

De mensen die een boek weten te scoren van de eerste druk, krijgen er daarom meteen een online cursus bij, waarmee ze op zoek gaan naar hoe zij diezelfde ton kunnen verdienen. Maar ook vooral: naar hoe ze meer vrijheid kunnen creëren.

‘In 1,5 jaar tijd heb ik gemiddeld een jaarsalaris verdiend met crypto’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.