Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 11 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Met deze tips maak je de mooiste foto’s in het donker

Ken je dat: je probeert ’s nachts die ene grappige vriendin of dat mooie uitzicht te fotograferen, maar je foto’s zijn allemaal wazig en donker? Nou, dat is na het lezen van dit artikel verleden tijd. Er zijn wel degelijk manieren om met een smartphone scherpe en mooi belichte foto’s te maken, óók in de avond en nacht. Lees mee voor de beste tips voor foto’s in het donker.

Fotograferen in het donker hoeft helemaal niet lastig te zijn. Nachtfotograaf Tim van Vliet uit Amsterdam maakt al jaren de mooiste foto’s in het donker en weet er alles van. Waar moet je precies op letten? Hoe zorg je voor mooie belichting in het donker? En hoe voorkom je dat je foto’s blurry worden? Fotograaf Tim geeft antwoord.

1. Gebruik een smartphone met goede camera

First things first: als je mooie foto’s in de nacht wil maken, dan moet je smartphone daar wel toe in staat zijn. Tim ging op pad met de Samsung Galaxy S22 Ultra, die dankzij slimme technologie en een goed uitgeruste camera heldere én kleurrijke foto’s in het (half)donker maakt. Tim: “Je kunt hier absoluut mooie foto’s mee maken in de nacht. Je kunt je camera heel makkelijk op nachtmodus laten staan, maar je kunt alles ook handmatig instellen.”

2. Houd je telefoon zo stabiel mogelijk

Tim: “Bij nachtfotografie loop je snel het risico dat je foto’s waziger worden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je smartphone stabiel gehouden wordt.” Dit kun je doen door een statief mee te nemen of je telefoon ergens op te zetten, maar de smartphone van Samsung heeft een makkelijkere oplossing. Dankzij de functie ‘night solution’ worden er meerdere foto’s op één moment gemaakt en worden de beste shots automatisch samengevoegd tot één scherpe foto. Lekker makkelijk.

3. Zoek een inspirerende locatie

’s Nachts zijn er behoorlijk wat mooie plaatjes te schieten. Het donker brengt een heel nieuwe wereld aan het licht. En over licht gesproken: verlichting op straat en van gebouwen kunnen een interessant effect op je foto hebben. Zoek een gebouw met mooie ledlampen, neonletters van een bar of licht dat reflecteert op water; mooie locaties genoeg! Je smartphone-camera moet wel in staat zijn om die lichtbronnen goed te kunnen verwerken. Een veelvoorkomend probleem bij smartphone-camera’s is dat er in het donker te weinig of te veel licht te zien is op de foto. De Galaxy S22 Ultra heeft daar een handig snufje voor: deze camera heeft een large-pixel sensor die meer licht opneemt en een beschermende coat over de lens waardoor deze minder reflecteert. Het resultaat? Scherpe foto’s, zonder overheersend licht.

Tim van Vliet: “De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft een handige nachtmodus, waarbij alle instellingen voor in het donker fotograferen al goed staan.” Samsung

4. Zorg voor een lichtbron

Foto’s maken in het donker werkt niet als je geen lichtbron hebt. Je kunt gebruikmaken van licht in de omgeving, zelf licht schijnen of de flits op je smartphone aanzetten. Tim: “De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft een handige nachtmodus, waarbij alle instellingen voor in het donker fotograferen al goed staan.” Hoe die nachtmodus werkt? Samsung combineert een krachtig artificial intelligence-programma met hardware die speciaal gecreëerd is om de beste foto’s in de nacht te maken. Zo kan de camera precies genoeg licht opvangen, haalt het slimme programma de juiste details naar voren en zijn de foto’s haarscherp en helder. “Dat maakt deze smartphone zo fijn voor iedereen: je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om mooie foto’s in de nacht te maken.”

5. Voeg een speciaal effect toe

De nacht brengt qua fotografie veel mogelijkheden met zich mee. Je kunt op allerlei creatieve manieren met licht spelen. Tims passie ligt bij lightpainting, waarbij je een lange sluitertijd instelt en lichtbronnen beweegt om verschillende vormen op de foto te creëren. “Lightpainten is heel simpel, als je je camera maar goed ingesteld hebt. Ik zet mijn ISO op 100, diafragma tussen 7.1 en 11 en gebruik een sluitertijd van dertig seconden. Je kunt een fietslamp, zaklamp, flikkerster of een andere lichtbron gebruiken. Probeer het, leef je uit!”

Benieuwd naar de fotografieskills van Tim? Check zijn Instagram via @timski_lightpainting. Voor zijn meest bijzondere ervaringen als nachtfotograaf moet je hier zijn. En wil je meer weten over de Samsung Galaxy S22-serie? Snappen we! Deze gloednieuwe smartphone heeft een hoop slimme functies om de beste foto’s en video’s te maken. Bekijk de website van Samsung om erachter te komen wat de Galaxy S22 nog meer kan.

In samenwerking met Samsung

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.