Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 2 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen airco in huis? Dankzij deze tips laat je de ruimte alsnog afkoelen

Het is weer zover: de aankomende dagen bereikt ons kikkerlandje tropische temperaturen. Hartstikke leuk, tenzij je geen airco hebt. Zonder airco zijn die zomerse dagen een ware hel. Wil jij niet thuiskomen in een appartement van 40 graden Celsius? Wij leggen je uit hoe je zonder airco toch een ruimte verkoelt.

Een airco is geen overbodige luxe, alleen betaal je een godsvermogen voor zo’n apparaat. Voordat je diep in de buidel tast, zijn er een aantal alternatieve koeltechnieken die je kan proberen.

Manieren om een ruimte te verkoelen zonder airco

Zo maak jij jouw woning weer leefbaar.

1. DIY airco

Geen airco, maar wel een ventilator in huis? Zet een aantal bevroren flessen water voor de ventilator en de koele lucht blaast door de ruimte. Zo simpel kan het afkoelen van je huis zijn.

2. Houd de ramen dicht overdag

Het is heel verleidelijk om de boel eens flink te laten doorwaaien. Toch is dit geen slim idee, door de ramen open te zetten haal je de warmte van buiten naar binnen. Het liefst doe je de ramen  ‘s nachts pas open als het huis echt kan afkoelen.

3. Water op een plat dak

Woon jij in een woning met een plat dak? We feel sorry for you. Woningen met een plat dak worden helaas extra heet. Geen paniek, je hoeft niet te verhuizen. Door een plas water op het platte dak te spuiten voorkom je al een heleboel hitte. Het is een flinke klus, maar het maakt wel een einde aan je slapeloze nachten.

4. Zet je ventilator in een raamopening

Te laat met het invriezen van flessen water? Zet je ventilator dan in een raamopening. Op deze manier voert de ventilator de warme lucht naar buiten en blaast het frisse lucht naar binnen. Zorg wel dat de ventilator op een stabiele ondergrond staat, zodat jij gerust kan slapen.

5. Bevochtig de lucht

Een droge lucht zorgt ervoor dat de hitte blijft hangen, daarom is het belangrijk de lucht vochtig te houden. Dit kan je doen met een luchtbevochtiger, maar ook door natte handdoeken voor de ramen te hangen. Geen airco meer nodig.

6. Zet elektrische apparaten uit

Probeer het gebruik van elektrische apparaten zo min mogelijk te houden. Ieder elektrisch apparaat wekt namelijk hitte op. Laat die stofzuiger, lampen, broodrooster, oven en zelfs laptop even uit.

Er bestaan ijsjes voor honden dus gun je hond ook een beetje verkoeling tijdens deze hitte

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.