Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk & Carrière 17 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Op zoek naar een nieuwe job? Op deze geheime manier vinden mensen hun droombaan

Hoe leuk je je werk ook vindt, na een tijdje gaat bijna iedereen toch voor een andere baan. Soms ben je uitgekeken, soms wil je meer verdienen of ben je gewoon toe aan een verandering in je leven. Maar wat als jij al lang je ogen open houdt, maar geen nieuwe uitdaging kan vinden? Deze geheime truc heeft al veel mensen aan hun droombaan geholpen.

Het is dé manier om meer mensen te leren kennen die jou aan je droombaan kunnen helpen.

De kracht van een netwerk

We horen zo vaak dat het hebben van een relevant netwerk belangrijk is, maar wat als jij geen vakmensen kent in het gebied waar je wil werken? Zeker als je een carrièreswitch wil maken is dit een lastige kwestie. Je ziet de ene na de andere vacature opgevuld worden en jij lijkt er maar niet tussen te komen. Op zo’n moment komen een aantal contacten in het vak erg handig uit.

10 signalen waaraan je kunt herkennen dat je op zoek moet naar een nieuwe baan

Maak kennis met de groepen op Facebook, LinkedIn en Slack

Tijd om slim gebruik te maken van het internet. Overal te wereld zijn groepen op verschillende media waar mensen uit hetzelfde vakgebied digitaal samenkomen. Dit zijn allemaal mensen die openstaan om nieuwe personen te leren kennen en elkaar graag verder helpen. Oftewel, ze helpen jou ook met liefde.

Hoe vind je de juiste groep?

Google is je beste vriend. Zoek naar het vakgebied dat jij in wil, de locatie waar je woont (bijvoorbeeld ‘Amsterdam’, ‘Friesland’ etc.) en zet daarachter ‘Slack groep’, ‘Facebook groep’ of ‘LinkedIn groep’. Het is waarschijnlijk even zoeken, maar de aanhouder wint.

Als je een groep hebt gevonden die past bij jouw wensen, is het de volgende uitdaging om binnen te komen. Vaak zijn groepen open voor iedereen, maar soms heb je een uitnodiging nodig van iemand. Misschien ken je wel iemand in de groep die jou een invite kan sturen?

Je zit erin, en nu?

Yay! Je zit in een online groep met gelijkgestemden. Lees eerst goed de regels van de groep door en kijk hoe er gecommuniceerd wordt. Je wil niet diegene zijn die meteen schaamteloos zichzelf promoot… De meeste admins nemen de gedragscode behoorlijk serieus, dus zorg ervoor dat jij dat ook doet.

Vaak is er een apart channel voor vacatures of het doen van een oproep. Hier wil je zijn. Soms is het een beetje afwachten, maar op gegeven moment komt jouw droombaan voorbij. Ga in the meantime vooral het gesprek met de mensen in de chat aan – dit werkt altijd in je voordeel.

Happy jobhunting!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.