Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 3 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

7 redenen waarom je maar niet wordt aangenomen

Het is frustrerend als je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar elke keer naast het net vist. Hoe komt het toch dat je maar niet wordt aangenomen? Dit zijn zeven mogelijke redenen waarom ze voor een andere kandidaat kiezen en hoe je ze kunt oplossen.

Van vergeten dat het sollicitatiegesprek niet alleen om je antwoorden gaat tot niet genoeg opvallen tussen de andere kandidaten. Wat kun je hieraan doen?

Redenen waarom je maar niet wordt aangenomen

Deze zeven mogelijke redenen gaan over waarom je maar niet wordt aangenomen als je op gesprek bent geweest. Word je niet uitgenodigd voor gesprekken? Dan ligt dat waarschijnlijk aan je sollicitatiebrief en cv. Dit zijn zeven mogelijke fouten die je maakt op dat gebied in je zoektocht naar een nieuwe baan.

Je weet niet genoeg over het bedrijf

Sla het advies om goed je research te doen naar een bedrijf niet in de wind. Je komt veel enthousiaster over als je precies weet bij welk bedrijf je solliciteert. Een recruiter of HR-manager probeert namelijk ook te polsen of jij 1) de baan zal accepteren en 2) niet na een aantal maanden alweer bent vertrokken.

Het helpt bovendien ook bij het voorbereiden van een antwoord op de vraag: ‘Waarom wil je hier werken?’

Je hebt je niet voorbereid op veel voorkomende sollicitatievragen

Dat brengt ons op het volgende punt: je voorbereiding is niet in orde. Dat is zonde, want er zijn gewoon een aantal sollicitatievragen die je kunt verwachten. Enne, met voorbereiden bedoelen we niet alleen nadenken over deze vragen, maar ook echt een antwoord op papier zetten.

Het is niet de bedoeling dat je deze antwoorden uit je hoofd gaat leren, maar wel dat je over het hele antwoord nadenkt. Vaak zie je dat mensen de eerste twee zinnen van een antwoord nailen, maar vervolgens van de hak op de tak springen. Zij hebben nagedacht over de vraag, maar niet over het antwoord.

Je vergeet dat het sollicitatiegesprek niet alleen om je antwoorden gaat

Zijn de eerste twee redenen niet van toepassing op jou? Dan draait het misschien niet om je antwoorden, maar om andere interview skills. Vermijd je geen oogcontact met de persoon tegenover je? Is je lichaamshouding goed? Ben je de small talk niet vergeten?

Bij een sollicitatiegesprek wordt niet alleen gekeken of je de kwalificaties en vaardigheden hebt om de baan te doen, maar ook hoe je bent als mens en of je goed in het team past. Vergeet dat niet!

Je valt niet genoeg op

Waarschijnlijk ben je niet de enige kandidaat die wordt uitgenodigd voor een gesprek. En hoewel je niet herinnerd wil worden om de verkeerde redenen, is het wel belangrijk dat ze je na alle gesprekken nog onthouden hebben. Dat hoeft niet per se door een enorme prestatie te zijn. Juist een detail aan je persoonlijkheid kan dat verschil maken.

Small talk is hierbij ook een krachtig hulpmiddel. Zoek van tevoren de persoon met wie je een gesprek hebt op, en kom erachter of jullie overeenkomsten hebben.

Je was te negatief (over je vorige werkgever)

Je negatief uitlaten over je vorige baan of vorige werkgever is een echte no go, hoe vreselijk je het daar ook vond. Het staat namelijk niet professioneel en een HR-manager zal ervan uitgaan dat je dit in het vervolg ook over dit bedrijf zal doen.

Sowieso zullen HR-managers eerder kandidaten aannemen die positief zijn en niet overal het slechtste in zien. Dat maakt je nou eenmaal een leuker mens om mee samen te werken.

Je wil de baan té graag

Begrijp ons niet verkeerd: het is goed om je enthousiasme voor een bedrijf en de baan te laten merken in een sollicitatiebrief. Maar overspoel de persoon met wie je een gesprek voert niet met e-mails of telefoontjes, kom niet een half uur te vroeg om ongemakkelijk bij de receptie te wachten (en de interviewer een slecht gevoel te geven dat ze nog niet klaar voor je zijn) en stalk de werknemers niet op social media.

Het is goed om op LinkedIn op te zoeken wie bij het bedrijf werken, maar stuur ze niet allemaal een connectieverzoek en blijf sowieso weg van andere socialmediakanalen.

De HR-manager weet niet waarom je de baan wilt

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook; de HR-manager weet niet waarom je de baan wilt, omdat je totaal geen passie voor de functie of het bedrijf hebt laten merken. Of bent wel gekwalificeerd, maar de persoon tegenover je snapt niet waarom dit de volgende stap is in jouw carrière.

Sollicitatievragen waarin je dit duidelijk kunt maken zijn ‘Vertel me eens over jezelf?’ en ‘Wat trok je aan in de vacature?’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.