Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Entertainment 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Interessante ontdekking: dit is hoeveel geld artiesten betaald krijgen voor de Super Bowl halftime show

Het meest geroemde element van de Super Bowl is de halftime show. Ieder jaar vult een wereldberoemde artiest de 13 minuten tussen de twee wedstrijdhelften. Dit jaar was de eer aan Usher. Maar wat betaalt dat nou?

De artiesten halen alles uit de krappe 13 minuten. In die tijd zetten ze een show neer, die alle elementen bevatten van een groots concert. Niet alleen het hele stadion kijkt ernaar uit, ook kijken er wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen mee. Niet de minste gig, dus.

Wat krijgen artiesten voor de Super Bowl halftime show?

Sterren die de halftime show eerder verzorgden zijn niet de minsten. Denk aan Rihanna, Lady Gaga, Beyoncé, Coldplay, Prince en U2. Je zou denken dat zij een flink bedrag vragen krijgen voor zo’n optreden, maar niets is minder waar.

De woordvoerder van de NFL, Joanna Hunter, gaf eerder al aan dat artiesten nooit betaald krijgen. Wel worden de gemaakte kosten voor het mini-concert vergoed. “We do not pay the artists. We cover expenses and production costs” vertelde ze.

Wat kosten de optredens?

Het bedrag voor de shows betalen zij samen met Apple Music. Ondanks dat de artiesten niet betaald krijgen, is zo’n halftime show alsnog een duur grapje. De Halftime Show van Jennifer Lopez en Shakira kostte de NFL blijkbaar 13 miljoen dollar.

Er zijn ook artiesten die zelf geld investeren om de show nóg beter te maken. Onder andere The Weeknd en Dr. Dre deden dit. Zij gaven een extra 7 miljoen dollar uit aan de show. Vraag jij je af waarom? De reden is heel simpel: publiciteit.

De reden om het optreden ‘gratis’ te doen

Er valt geen geld te winnen, maar wel publiciteit. De artiesten die de show verzorgen groeien onwijs in populariteit. Zo was het voor Rihanna vorig jaar een kans om haar merk Fenty te promoten. En het komt niet als verrassing dat Usher een nieuw album gelanceerd heeft op 9 februari.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.