Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 31 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De financiële TikTok-trend ‘loud budgeting’ is niet gierig, maar juist eerlijk en effectief

Praten over geld leek lange tijd taboe. Een taboe dat steeds meer doorbroken wordt. En dat dit nuttig is, dat bewijst de term ‘loud budgeting’. Waarbij het uitspreken van je financiële status een grote rol speelt.

Een soort van ‘ben je de BOB, zeg het hardop’, maar dan met geld. In een tijd waarin de inflatie van invloed lijkt te zijn op de prijs van alles – van de kapper tot boodschappen – terwijl de lonen stagneren, is het tijd om toe te geven dat we krap zitten.

Wat is loud budgeting?

Loud budgeting is niets anders dan uitspreken dat jij je aan een bepaald budget hebt te houden. Dat jij geld wil besparen, mogen mensen best weten. Geen vage smoesjes meer, maar gewoon zeggen als je iets te duur vindt of niet kan betalen.

We leven in 2024 en je schamen voor je financiën laten we lekker in 2023. Loud budgeting lijkt de financieel verantwoorde tegenhanger te zijn van quiet luxury. En dat is onwijs verfrissend. Niet doen alsof je geld hebt, maar juist uitspreken dat jij je aan een budget wil houden.

@unattainableblackhottie

Save your coins #greenscreen #loudbudgeting

♬ original sound – KM

Dat is het idee achter loud budgeting, een TikTok-trend die zijn aanhangers niet alleen financieel zou kunnen helpen, maar ook mentaal en emotioneel zou kunnen helpen bij het omgaan met dit soort stressvolle situaties.

@mohaewithjennypark

3 ways to be smarter with your money. Financial literacy is sexy!!! #loudbudgeting #loudbudgetingtips #financialliteracy #money #personalfinanceforbeginners #wealth #debtfree

♬ original sound – jenny park

Wanneer komt loud budgeting van pas?

Stel je voor: je gaat met vriendinnen een hapje eten bij een zaak die je nog niet kent. Eenmaal bij binnenkomst maken de luxe linnen tafellakens je al iets duidelijk: dit is een duur restaurant. Als je de kaart openslaat schrik jij je helemaal rot, want er is geen hoofdgerecht onder de €45 te bekennen. Je vriendinnen, die vermoedelijk meer te besteden hebben dan jij, lijken er niet van onder de indruk. Dus bestel je hetzelfde als hen, om erna de hele week op een houtje te bijten.

Herken jij dit gedrag? Dan is loud budgeting wat je nodig hebt. Want wat als jij je uitspreekt en zegt dat je dit restaurant niet kan betalen? Of van tevoren bij je vrienden aangeeft dat je een bepaald budget hebt en vraagt of daar rekening mee gehouden kan worden? Uiteindelijk gaat het om de gezelligheid aan tafel en niet om de prijs van je glas wijn. Zoals Jenny Park al zei: het is klaar met delulu spenden.

Het effect van loud budgeting

Bang om de ‘gierige’ te zijn door je uit te spreken? Think twice, het is juist eerlijk en effectief. Millenials en Gen Z’ers hebben veelal het gevoel dat ze achterlopen door social media. Maar ook in vriendengroepen speelt sociale druk een rol – waardoor soms meer geld uitgeven wordt dan gepland.

Standaarden worden – vaak onbedoeld en onopvallend – steeds verder opgedreven. Dat fenomeen staat bekend als lifestyle inflation: het idee dat als je één keer een luxe variant hebt ervaren, je daarna niet meer terug gaat. Het crappy hotel in Albufeira dat je tijdens je examenreis boekte, volstaat nu niet meer. Net als dat goedkope wijn plaatsmaakte voor een dure natuurwijn. Loud budgeting doorbreekt deze vicieuze cirkel. En de kans dat jouw omgeving je dankbaar is, in plaats van oordeelt, is erg groot. Het is tijd om toe te geven dat rondkomen en een luxe levensstijl hebben niet vanzelfsprekend is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.