Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty 13 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Zelf een gerstekorrel verwijderen? Zó kun je dat het beste doen

Iedereen kent ze wel: kleine witte bultjes die onmogelijk zijn om uit te knijpen. Veel mensen hebben ‘last’ van gerstekorrels, die vaak rond het oog of het ooglid zitten. Vervelend, maar schadelijk is het niet. Vaak gaan ze naar verloop van tijd vanzelf weer weg. Liever zelf een gerstekorrel verwijderen? Dat kan.

Wel is het héél belangrijk dat je steriel te werk gaat. Hier lees je er alles over.

Wat is een gerstekorrel?

First things first. Wat zijn die dingen nou eigenlijk? Een gerstekorrel is een verstopping van de talg- of zweetklieren met keratine, een natuurlijk bestanddeel van je huid. Het is een wit korreltje onder je huid. Hoewel het misschien lijkt op een puistje of mee-eter, is een gerstekorrel een ander verhaal. Niet gek dus dat je het niet kunt uitknijpen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het nou kan dat de keratine zorgt voor een verstopping. Wat we wél weten is dat een droge en beschadigde huid kan bijdragen aan de vorming van gerstekorrels. Een dagcrème met SPF is dus much needed.

How to: Zelf een gerstekorrel verwijderen

In de meeste gevallen verdwijnt een gerstekorrel vanzelf weer. Bovendien is het niet schadelijk, dus je kunt het ook prima laten zitten. Toch liever zelf een gerstekorrel verwijderen? Dat kan, maar dan moet je wel echt steriel te werk gaan.

Doe je dat niet, dan heb je kans op infecties en kun je je huid beschadigen met littekens als resultaat. Je kunt altijd kiezen voor professionele hulp door langs te gaan bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste. Voor de eigenwijzen onder ons die toch liever à la minute een gerstekorrel verwijderen: op deze manier kun je dat het beste doen.

1. Week je huid met een schone washand

Je kunt zelf een gerstekorrel verwijderen, maar dan moet je wel te werk gaan met schone handen. Maak je handen dus eerst goed schoon. Vervolgens kun je met een natte, warme washand de huid rondom de gerstekorrel ‘losweken’.

2. Maak de gerstekorrel (en je huid eromheen) goed schoon

De huid rondom je gerstekorrel moet goed schoon zijn. Dat kun je doen door met een wattenstaafje of wattenschijfje op de gerstekorrel te deppen. Wil je meerdere gerstekorrels verwijderen? Gebruik dan één watje per gerstekorrel.

3. Ga met en steriele naald aan de gang

Smeer for your own safety wat antibacteriële crème op de gerstekorrel en de huid eromheen zodat je ervan verzekerd bent dat het goed is ontsmet. Vervolgens ga je met een steriele naald(!) door de bovenkant van de gerstekorrel heen. Met een schoon watje kun je de korrel verwijderen. Smeer nog wat antibacteriële crème op het wondje en vermijd de plek met je handen. Je hebt er nu een wondje van gemaakt, dus weer voorzichtig.

Gerstekorrels voorkomen

Voorkomen is natuurlijk een beter idee dan zelf aan de slag gaan met een naald. Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe de verstopping kan ontstaan, kun je een aantal dingen doen om gerstekorrels te voorkomen. Drink dagelijks bijvoorbeeld voldoende water, gebruik hydraterende verzorgingsproducten (especially rondom je ogen) en verwijder altijd je make-up.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.